Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Residència Nostrallar dels Pallaresos.

«Personal escàs i poca formació»: les claus de l'alta vulnerabilitat de les residències de gent gran de TGN

La Covid-19 irromp en una vintena de geriàtrics del territori | Altres 20 centres constaten ja «simptomatologia compatible» amb el virus

Efectius de l'exèrcit espanyol accedint a la Residència Vila-seca amb material divers per tal de desinfectar-la
L'exèrcit desinfecta la Residència Vila-seca | ACN

Casos com el de la residència Ballús de Valls, la residència Vila-seca o l'escàndol de la Nostrallar dels Pallaresos han evidenciat la fragilitat i l'alta vulnerabilitat  que aquests centres geriàtrics han mostrat davant l'ascens i l'expansió de la pandèmia de la Covid-19 en les darreres setmanes. Un cas inèdit, sense precedents, que ha sacsejat  els fonaments no només del territori, sinó a escala global.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

A dia d'avui, l'evolució del coronavirus  a les comarques de Tarragona troba en aquestes residències els únics brots  oficials del virus que s'han produït lluny dels centres hospitalaris. Aquest dimecres, el Govern va fer oficial el traspàs de competències del Departament d'Afers Socials al de Salutper gestionar aquests serveis en plena pandèmia.

Quaranta persones ja han perdut la vida per coronavirus a les residències del territori

«La situació a les residències és un punt feble que ara mateix ens exigeix grans esforços extraordinaris per garantir el seguiment i l'evolució diària de cada cas», ha reconegut, en declaracions a TarragonaDigital, el subdirector de l'Agència de Salut Pública a Tarragona, Conrad Casas [la conversa amb Casas és anterior a l'anunci del canvi oficial de competències].

Imatge de la residència Nostrallar, als Pallaresos
Quatre casos de coronavirus a la residència Nostrallar dels Pallaresos | nostrallar.com

El responsable de Salut Pública exposa que «són diversos els factors que han contrubuït a disparar el nombre de contagis a les residències de Tarragona», i propagar una pandèmia que ja ha deixat una quarantena de víctimes mortals  en aquests centres del territori. Casas apunta en especial a l'escassetat de professionals  sans i a la manca de formació específica.

L'elevat percentatge de professionals infectats o aïllats, un dels grans problemes per frenar el cop de la pandèmia

«En cas de les residències s'agrupen persones de risc i vulnerables, d'edat avançada i en molts casos en patologies prèvies, en espais comuns tancats a compartir», exposa Casas. «És una realitat que construeix un ambient on, malauradament, la propagació  del virus esdevé massa fàcil en cas que un usuari s'encomani», raona.

«A això cal afegir altres dos factors importants», raona. El primer, l'elevat percentatge de  personal de les residències que «o s'ha infectat o ha calgut aïllar per precaució», fet que ha generat «una escassetat de personal important» a l'hora de fer front a l'emergència.

Efectius de l'exèrcit, a la residència de l'Arboç.
L'exèrcit ha fet tasques de desinfecció a la residència de l'Arboç | Ajuntament de l'Arboç

I l'altre factor, lamenta, barreja la manca de material constatada en molts centres amb la «manca  d'hàbits i de formació  a l'hora de fer ús dels equips de protecció», que ha dificultat una resposta ràpida i eficaç per a uns professionals que no han pogut fer més. «Hem de tenir en compte que són centres residencials, no centres sanitaris», insisteix Cases. Assegura que la suma de tota aquesta casuística «ens obliga a prendre notes i a no repetir cap errada» de cara al futur.

Salut confirma 20 residències amb positius i altres 20 «amb símptomes» a Tarragona

A la demarcació de Tarragona, assegura, Salut té constància d'una vintena de residències amb usuaris infectats per coronavirus en aquests moments. I també té sobre la taula altres vint residències del territori «on usuaris o treballadors presenten una simptomatologia compatible amb la Covid-19», explica, malgrat que encara no es pot confirmar si els casos són o no positius fins que es realitzin els tests corresponents.

La consciència de la vulnerabilitat de la gent gran i d'aquests espais era manifesta des del primer minut, i per això el conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani, va decretar abans de l'estat d'alerta el tancament immediat de tots els Centres de Dia del país. A canvi d'això, va reforçar el servei d'atenció domiciliària i va comprometre's a equipar millor els geriàtrics, tasca que s'ha demostrat insuficient en múltiples casos no només del territori, sinó d'arreu de la geografia catalana.