Una àvia en una residència per a gent gran al costat d'una treballadora, agafades de la mà

Totes les residències de la demarcació de Lleida estan lliures de covid-19 excepte una

A Sant Josep de Malpartit, a Alpicat, hi ha 2 dels 42 residents positius, que estan hospitalitzats

Totes les residències de la demarcació de Lleida estan lliures de covid-19, segons les dades facilitades aquest dimarts per Salut, excepte un centre. Es tracta de la residència Sant Josep de Malpartit, a Alpicat (Segrià), on actualment es mantenen els dos residents que Salut va informar divendres que eren positius per covid-19 dels 42 que té el centre. Aquesta residència es considera taronja i no vermella perquè els dos usuaris contagiats segueixen en centres hospitalaris i per tant fora del centre. No hi ha cap cas entre els 33 treballadors. Les altres 72 residències de la Regió Sanitària de Lleida són verdes així com les 14 residències de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran.

Cribratges massius a Lleida

Salut durà a terme dimecres i dijous un cribratge poblacional a la Zona Alta de Lleida a causa de l'elevat increment de casos de covid-19 detectat al municipi en els últims dies. Les proves PCR es duran a terme en una carpa que s'instal·larà a l'avinguda Rovira Roure, a tocar amb la plaça Ricard Viñes. En concret, s'efectuaran dimecres entre les 15 i les 19 hores, i dijous, de 10 a 19 hores. En cas que hi hagi molta demanda, Salut ja ha anunciat que es prolongaran també a divendres. L'objectiu d'aquesta actuació és detectar casos asimptomàtics per poder fer-ne l'aïllament i tallar la cadena de transmissió, segons han explicat des de Salut.

El cribratge està dirigit a tota la població, però des de Salut s'ha convocat a través de missatges al mòbil a les persones d'entre 40 i 60 anys de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) Primer de Maig, Eixample i Balàfia-Secà-Pardinyes, que són les que tenen una incidència acumulada més elevada en els últims 14 dies a la ciutat.

Tot i això, el cribratge està obert a la resta de persones que en els últims dies hagin pogut estar exposades a activitats amb un risc mitjà-alt o alt de contraure el virus. En el cas del risc mitjà-alt, s'inclouen restauració, activitats esportives en grup, centres d'estètica i perruqueries. Pel que fa a risc alt serien activitat física en llocs tancats, viatges i activitats en espais tancats sense guardar distància de seguretat.

La tècnica utilitzada serà la PCR. L'actuació pretén detectar casos asimptomàtics per poder fer-ne l'aïllament i tallar la cadena de transmissió. Així mateix, és una mesura per conscienciar la població de la necessitat de reduir l'activitat social i, sobretot, la interacció amb persones de fora del grup de convivència. Cal recordar que actualment les trobades socials estan limitades a qautre persones com a màxim en espais públics tancats i sis en espais públics oberts.