Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

Sanitat torna a canviar l'edat per a posar la vacuna d'AstraZeneca

La Comissió de Salut Pública s'ha reunit aquest dimarts i ha decidit introduir una nova modificació

Una vegada recuperat el seu ús al llarg de la setmana passada; després que quedés paralitzada per la seva vinculació a possibles casos de trombes, qüestió ja aclarida, Sanitat ha tornat a introduir un canvi en la vacunació amb AstraZeneca. La Comissió de Salut Pública s'ha reunit aquest dimarts i ha decidit introduir una nova modificació en els grups de persones a les quals se'ls podrà administrar aquesta vacuna.

I és que tot i que aquesta mesura encara ha de passar pel Consell Interterritorial de Salut, tot apunta al fet que en els pròxims dies podran rebre dosis d'AstraZeneca també els majors de 65 anys, segons ha avançat la cadena 'SER'.

És cert, però que aquesta mesura té un cert matís, perquè segons afegeix el diari 'El País', no implicarà que s'elimini per complet el límit d'edat per a rebre la vacuna del laboratori britànic. Segons recull aquest mitjà, aquesta només es posarà en majors de 65 anys que siguin treballadors essencials. La resta, continuaran rebent dosis de Pfizer i de Moderna.

Cal recordar que aquesta no és la primera modificació que fa Sanitat respecte a aquesta vacuna. Encara que no era la recomanació que feien des de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès), el Govern va decidir al principi ser conservador i començar a posar aquesta vacuna només als menors de 55 anys. Finalment, després d'una nova reunió entre el ministeri i les conselleries de Sanitat, s'aprovava la setmana passada incrementar el seu ús fins als 65 anys, edat que es veurà modificada possiblement en els pròxims dies.

Però aquesta no seria l'única novetat que s'hauria introduït avui en el pla de vacunació del govern espanyol. Si bé encara queden algunes setmanes per a la seva arribada, ja s'hauria establert a qui se'ls administraran les primeres dosis de la vacuna de Janssen. Recordem que és la primera d'una sola dosi que es posarà a Espanya.

El que hauria acordat la Comissió de Salut Pública és que aquesta es posi als majors de 66 anys, que fins ara, com comentàvem, estan sent vacunats amb Pfizer i Moderna. En principi, l'ordre s'establiria seguint un ordre de més a menys edat i se simultaniejarà amb les altres dues.

A l'espera de si realment és l'únic canvi amb aquesta vacuna

Encara que la EMA ha mostrat públicament la seva confiança sobre la vacuna d'AstraZeneca i l'ha desvinculat dels casos de trombes, hi ha països europeus que encara la continuen qüestionant. Alguns com Dinamarca no han recuperat encara el seu ús i algunes regions d'Alemanya l'han tornat a paralitzar, perquè continuen detectant nous casos greus de trombosis.

En aquest sentit, precisament les autoritats sanitàries alemanyes li han recomanat avui al govern germànic que destini aquesta vacuna només per als majors de 60 anys, decisió que han acabat prenent. I és que precisament consideren que és en aquest sector de la població on hi ha menys risc que apareguin aquests casos de coàguls rars entre un sector específics de la població. Diversos experts han considerat com a perfil de risc a les dones menors de 60 anys. Està per veure si això acaba influint en altres països com Espanya.

I mentre s'acaba de formalitzar la nova directriu de Sanitat sobre la vacunació, Espanya segueix a l'espera que arribin més dosis per a començar la vacunació massiva. Aquesta setmana s'han rebut un milió de Pfizer i Moderna que s'han començat a administrar en els grups a qui els correspon. A més s'ha reprès l'ús d'AstraZeneca, posant més de 300.000 dosis des que es va tornar a aprovar.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.