Des de l'inici de la pandèmia, els investigadors es pregunten per què hi ha persones que pateixen la Covid-19 amb molta gravetat i altres que passen la malaltia amb símptomes lleus o sense símptomes. És el gran misteri dels asimptomàtics, que ha portat als científics de cap i que ara sembla tenir una explicació definitiva.
Els investigadors de la Universitat i l'Hospital Universitari d'Aarhus (Dinamarca) semblen haver resolt el misteri en descobrir que el SARS-*CoV-2 pot ocultar el seu genoma per a no ser reconegut en els macròfags alveolars.
Segons les observacions, el coronavirus s'amaga en els teixits del pulmó per a no causar la producció d'interferons (citocines antivirals) que desencadenen els símptomes greus de la Covid-19. D'aquesta manera, el coronavirus pot sobreviure en l'organisme i replicar-se sense ser descobert, i continuar així propagant-se entre la resta de la població.
De fet, el problema dels asimptomàtics, persones contagiades que no ho saben i continuen transmetent la malaltia, és una de les claus per a explicar la dificultat de controlar aquesta pandèmia i les altes taxes de contagi. El nou descobriment, publicat en la revista científica EMBO Reports, obre una nova oportunitat per a enfrontar-se a aquest problema.
En ell trobem l'explicació del procés: «Les infeccions respiratòries es dirigeixen a les cèl·lules epitelials del tracte respiratori. Els macròfags alveolars (DT.) són macròfags residents en els teixits situats dins del pulmó. Exerceixen un paper clau en les primeres fases d'una resposta immune als virus respiratoris».
No passa amb altres virus
Segons l'estudi, «és probable que les AM siguin les primeres cèl·lules immunitàries a trobar el SARS-*CoV-2 durant una infecció, i la seva reacció al virus tindrà un impacte profund en el resultat de la infecció».
A més, els científics expliquen la forma en la qual els macròfags són incapaços de detectar el virus i detectar una resposta d'interferons. «Els interferons són citocines antivirals i es troben entre les primeres que es produeixen després d'una infecció viral. En aquest estudi, els DT. de donants no infecciosos són desafiats amb el SARS-*CoV-2. Vam demostrar que els DT. desafiats són incapaços de detectar el virus i produir aquesta resposta».
Una cosa que no ocorre amb el virus de la grip i el virus Sendai, que sí que produeixen una resposta immunitària robusta. Per això no existeixen asimptomàtics en la grip, i sí en el coronavirus. I per això el coronavirus pot expandir-se amb més facilitat.
A través d'aquest procés, la Covid-19 es fa indetectable. «Els macròfags alveolars produeixen interferons i activen gens estimulats per interferó quan s'enfronten al virus de la influença A (grip) o al Sendai, però no quan s'enfronten al SARS-*CoV-2, la qual cosa suggereix que el seu ARN genòmic és indetectable per als sensors immunes innats».
La conclusió de l'estudi és que els macròfags alveolars no produeixen interferons que activen els sensors immunes, que l'exposició a la Covid-19 no causa una infecció productiva en els macròfags alveolars, i que l'absència d'inducció d'interferons fa que l'ARN genòmic del SARS-*CoV-2 no sigui detectat pels macròfags alveolars.
Per això algunes persones no presenten cap símptoma compatible amb la simptomatologia especificada per a la Covid-19, malgrat donar positiu en les proves per a la seva detecció i amb el risc de continuar propagant el virus als altres. Misteri resolt.