La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

El Govern demana limitar la mobilitat laboral però el teletreball segueix sent una recomanació

Budó deixa clar, això sí, que les empreses estan obligades a «limitar la mobilitat laboral dels seus treballadors»

El Govern de Catalunya ho ha deixat clar: el teletreball no és obligatori a Catalunya, però sí que és una recomanació. Així ho ha explicat aquest dijous, 29 d'octubre, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la compareixença de premsa celebrada aquest migdia per anunciar les noves mesures contra el coronavirus a Catalunya.

Budó ha subratllat que s'obliga a les empreses a «limitar al màxim la mobilitat laboral dels treballadors», tot i que també ha deixat clar, d'altra banda, que «el teletreball continua sent una recomanació» i no pas una obligació. Novament, doncs, unes declaracions embolicades des del Govern de Catalunya que, això sí, estableixen que el teletreball és una recomanació i no pas una obligació per a les empreses, si bé és cert que estan obligades a limitar tan com puguin la mobilitat laboral dels seus treballadors.

El teletreball, tot un repte per les empreses

Des de l'esclat de la pandèmia, bona part de les empreses de l'Estat han optat pel teletreball com a mesura excepcional per fer front a la pandèmia (un 56%, segons l'estudi de Foment). En relació amb aquesta qüestió, la presidenta de la comissió laboral i de recursos humans de Foment del Treball, María Ángeles Tejada, ha destacat «l'enorme esforç» que de les companyies, que «en cinc mesos s'han hagut d'adaptar a un procés de cinc anys». Malgrat tot, Tejada és conscient que moltes organitzacions «encara no estan prou estructurades» i no veu encertades les paraules que va pronunciar aquesta setmana el conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, en relació amb l'obligatorietat del teletreball.

«Els comentaris ens semblen impresentables», ha apuntat Ibars, qui també ha celebrat que el departament de Presidència corregís les declaracions. Pel director de relacions laboral de Foment, «el teletreball no pot ser una obligació jurídica de cap de les maneres», sobretot perquè moltes pimes «encara no disposen d'un sistema per treballar a distància». Ibars, però, ha assegurat que la patronal intentarà fer «molta pedagogia» perquè totes les empreses apostin pel teletreball, tot i que també ha avisat que en diversos sectors és una opció «inviable».