El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una roda de premsa amb mascareta

Catalunya es blinda amb un tancament de fronteres i un confinament per municipis els caps de setmana

Les mesures entraran en vigor la nit d'aquest mateix dijous, per un període de 15 dies

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dijous, 29 d'octubre que decretarà un tancament perimetral de tot Catalunya durant 15 dies, així com un confinament per municipis, que impossibilitarà el moviment de persones d'un terme a l'altre, vàlid durant el cap de setmana. Totes les mesures entraran en vigor, segons l'executiu, aquesta mateixa nit, davant la situació «extremadament preocupant» que es viu. 

Així ho han anunciat en roda de premsa telemàtica al costat de la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Sàmper, després de la reunió extraordinària de l'Executiu català per a aprovar aquestes noves restriccions.

Les noves mesures afecten centres comercials, els quals quedaran tancats, i la resta de negocis reduiran el seu aforament encara més. Les activitats culturals quedaran suspeses, i també l'esport escolar i extraescolar. Pel que fa al teletreball, és recomanable «en tots els casos» en què sigui possible.

Aragonès: «Cal evitar la saturació del sistema sanitari»

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha explicat que les mesures aniran acompanyades d'un important paquet d'ajudes per als sectors afectats, i una aturada dels desnonaments durant l'estat d'alarma. Aragonès ha lamentat haver de prendre aquestes mesures, però assegura: «La força amb què ha entrat la segona onada ens porta a haver d’actuar amb molta més contundència per evitar la saturació del sistema sanitari».

Per la seva banda, Meritxell Budó ha anunciat que els actes religiosos i celebracions s'han de reduir al 30%, però en canvi, «el transport públic mantindrà la seva oferta al 100%». A més, se suspèn l’obertura al públic de les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris o similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure en els espais especialment habilitats.

Pel que fa al lleure, se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil, l’esport escolar i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l’horari lectiu habitual dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu o formatiu.

Ara bé, queden fora de les restriccions desplaçaments justificats per qüestions mèdiques, laborals o cura de persones depenents. També es contemplen excepcions per a les visites als cementiris el 31 d'octubre i l'1 de novembre, sempre que sigui dins de la mateixa comarca.

Dispositius conjunts entre Policia Local i Mossos

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que per fer complir aquestes mesures es coordinaran dispositius entre els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals. «El treball és la suma dels dos cossos de seguretat. Hi haurà també un dispositiu específic dels Mossos de 5.000 efectius» ha assegurat.