Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de cotxes circulant

Poden respirar tranquils els catalans amb cotxes antics: el gir en beneficiarà molts

Les Zones de Baixes Emissions estan al punt de mira del Tribunal Superior

Les noves Zones de Baixes Emissions (ZBE) podrien tenir els dies comptats. Tot just dos mesos després de la seva aplicació a les ciutats de més de 50.000 habitants, ja han sorgit els primers contratemps.

Després de la seva sobtada arribada l'1 de gener del 2023, les ZBE s'han convertit en un autèntic maldecap per a molts conductors. Alguns s'han hagut d'afanyar a aconseguir l'etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) i, d'altres, directament han hagut d'acatar les normes de restricció, i s'han quedat sense poder circular lliurement pels seus municipis.

Tot i això, sembla que la recent normativa podria desaparèixer en qualsevol moment, com ja ha passat a Gijón (Astúries).

Les ZBE al punt de mira

El Tribunal Superior de Justícia d'Astúries (TSJA) ha enderrocat l'Ordenança de Mobilitat Sostenible de Gijón per no complir les condicions legals. El motiu recau en la manca duna memòria econòmica que reuneixi els pressupostos derivats d'aquesta ordenança.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp 

Això ha suposat l'anul·lació de les limitacions de trànsit a la ciutat per als vehicles més contaminants, sense accés a les ZBE. Tot i que es tracta d'un cas concret, no seria estrany que es pugui estendre a les altres localitats implicades en la nova mesura.

Foto d'uns cotxes aparcats.
Les ZBE limiten la circulació als vehicles més contaminants | Getty Images

 

El que recull la sentència del TSJA

Segons ha detallat Europa Press, la sentència del TSJA sobre les ZBE a Gijón argumenta la manca d'informació i dades específiques sobre el nivell de contaminació a la ciutat. De la mateixa manera, recalca que no té «perspectives de futur, criteris de comparació, influències econòmiques concretes i la seva traducció amb vista a l'equilibri d'ingressos i despeses, informes tècnics...».

De la mateixa manera, el Tribunal Superior retreu que les exigències de la normativa poden comportar una despesa gairebé obligatòria per part dels usuaris que compten amb un vehicle sense etiqueta autoritzada.

En aquest sentit, el TSJA manté que el canvi del vehicle pot tenir efectes sobre els preus pactats «en què incideix la restricció de l'Ordenança quan s'utilitzen vehicles que reuneixen les característiques tècniques de la contractació, però que no tenen distintiu ambiental».

La suspensió de les ZBE es podria estendre

La resolució del TSJA no només perjudica la ciutat de Gijón, sinó que hi ha la possibilitat que pugui fer trontollar la normativa proposada pel govern.

En cas que l'ajuntament de Gijón recorri contra la sentència, el Tribunal Suprem haurà de dictaminar una resposta ferma i determinant sobre la Llei de les ZBE. Tot i això, aquesta decisió queda a l'espera del que pugui passar els pròxims dies.

Imatge de cotxes circulant per l'autopista
La sentència del TSJA es podrà estendre a altres ciutats del país | Getty Images

 

Multa de 90€ per no portar l'etiqueta de la DGT

La ciutat de Gijón ha estat una de les primeres a instal·lar ZBE dins del seu espai urbà. Així mateix, la seva severa normativa no ha estat exempta de polèmica.

L'ajuntament obligava a portar l'etiqueta de la DGT a tots els cotxes que circulaven per les zones de trànsit limitat. La multa per als que trencaven la norma era ni més ni menys que de 90 euros.

Cal destacar que, encara que es tracti d'una llei imposada pel govern, són els mateixos ajuntaments els que estableixen les restriccions i les mesures pertinents. Així, doncs, mentre a Gijón es pagava una quantitat exagerada per no portar l'adhesiu, a Madrid aquesta taxa és de 20 € i, a Barcelona, ni tan sols hi ha multa.

Això no obstant, la sanció per accedir a una ZBE sense autorització és sempre la mateixa: independentment de la ciutat on es trobin, els infractors s'exposen a una multa de 200 €.