Durant la sessió de control al Congrés que ha tingut lloc avui dimecres, el diputat del PP José Ignacio Echániz ha declarat que «odien Madrid i odien Espanya», i, dirigint-se al ministre de Sanitat, ha afegit: «Vostè, senyor Illa, vol tornar a Catalunya com l'ariet de la fòbia als madrilenys, destruint el motor econòmic del nostre país».
«Vostè no és un ministre de Sanitat, és un activista i una marioneta del president del govern a Catalunya», ha dit el diputat. Posteriorment, el ministre Illa ha replicat: «Senyoria, jo no tinc un pols amb Madrid, jo tinc un pols amb el virus», ha començat, despertant dels socialistes.
Just després, ha apujat el to i ha declarat: «Vostè ha tingut responsabilitats sanitàries en dues comunitats autònomes, em permeto suggerir-li una mica més d'humilitat. Miri les dades, el problema de la comunitat autònoma de Madrid no és l'instrument legal que va haver d'adoptar el Govern per a donar cobertura legal a decisió per majoria de la Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. El problema de Madrid són les dades. És la situació epidemiològica. Miri Europa! Miri la segona ona! Miri les dades de Madrid i posem-nos junts a combatre les dades de Madrid!»
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat, paral·lelament, que «no es donen les circumstàncies» per aixecar l'estat d'alarma a Madrid, tal com demana el PP. En una entrevista a la SER, ha afegit que si durant la setmana es donessin les condicions en algun dels municipis, es podria proposar aixecar el confinament perimetral però ho ha descartat amb les xifres actuals.
El ministre ha expressat la seva voluntat de tornar a la «senda de la cooperació» amb la Comunitat de Madrid però ha afirmat que l'objectiu no és baixar dels 500 casos per cada 100.000 habitants sinó «molt més», fins als 100 «o per sota de 100». Illa ha anunciat també que recorreran la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de tombar les mesures per aturar la covid.
El ministre ha defensat que amb el decret d'estat d'alarma el que es va fer és «donar cobertura jurídica» a les mesures que s'havien acordat just a les portes d'un pont «per evitar perjudicar la salut pública». «Quan es donin els criteris aixecarem l'estat d'alarma sense problema», ha assegurat.
Sobre les dades que ofereix la Comunitat de Madrid, ha afirmat que són les dades que hi ha «gens d'interès» d'alteració, però ha apuntat que sí que hi ha retards en la notificació. Per això, ha fet una crida a avaluar-les «amb molta prudència» i no actuar només d'acord amb la darrera dada, especialment si hi ha un cap de setmana pel mig.
Illa ha defensat l'actuació del govern espanyol davant la «preocupant» situació de Madrid, situació que ha assegurat que es pot corregir si s'apliquen les mesures correctes. Ha reconegut que hi pot haver marge de discussió sobre quines mesures aplicar però ha criticat que s'arribi a acords «que s'incompleixin» i es vagin «postergant» les mesures necessàries, especialment a les portes d'un pont que «hagués posat en risc la salut dels madrilenys i de la resta».
Descarta l'estat d'alarma general
El ministre ha descartat decretar l'estat d'alarma al conjunt de l'Estat davant l'augment de casos. «Pensem que no fa falta de moment», ha manifestat. En aquest sentit, ha afirmat que cal continuar actuant contra els brots que vagin sortint. Ha afirmat que el criteri de mesures quan s'arribin als 500 casos per cada 100.000 habitants estableix un mínim que s'ha de fer però ha insistit que cal actuar «molts abans» i que així ho estan fent diverses comunitats, entre les que ha situat Catalunya.
Illa ha reconegut que s'haurà de fer una «especial acció comunicativa» en àmbits com l'universitari, davant el relaxament de les mesures de seguretat.