La crisi sanitària derivada del coronavirus ha colpejat de manera important bars i restaurants, que han hagut d'adaptar noves mesures, ampliant les seves terrasses i la presència en espais exteriors. A Barcelona, però, el sector està en una complicada situació, ja que l'Ajuntament de la ciutat comtal rebutja un 40% de les peticions d'ampliació de terrasses, segons ha denunciat el Gremi de Restauració a 'Nació Digital'.
Aquesta situació, segons ha denunciat el director del Gremi, Roger Pallarols, és especialment complicada als districtes de Ciutat Vella i Gràcia, on la denegació d'ampliacions de terrasses s'enfila fins al 80%. En aquest sentit, des de l'associació expliquen al citat mitjà que l'elevada xifra de sol·licituds denegades suposa que a molts dels bars i restaurants no els surtin els números i es vegin abocats a abaixar la persiana.
Des del Gremi de Restauració de Barcelona s'assegura que un 15% dels establiments de la capital catalana han tancat definitivament a conseqüència de la crisi de la Covid-19, mentre que un 38% s'està plantejant tancar si la situació no millora.
Xoc entre restauradors i associacions de veïns
Els restauradors barcelonins no aproven la gestió municipal de l'ampliació de terrasses, mentre que tampoc ho fan les associacions de veïns, que s'han posicionat en contra de cedir més espai a bars i restaurants. Aquestes entitats ja van reclamar a l'Ajuntament de Barcelona que es reduís el nombre de taules i cadires a l'espai públic, alhora que també van demanar una reducció horària.
En aquest sentit, Roger Pallarols, en declaracions a 'Nació Digital', ha criticat les entitats veïnals perquè «tenen una obsessió contra l'economia i les terrasses». Pallarols ha afegit que “el que han fet és un exercici de cinisme injustificable. En nom de qui parlen? Dels milers de ciutadans que estan tancant negocis? Dels que estan en ERTO? Dels que estan a l’atur?”, assevera el director del Gremi.
Més de la meitat d'establiments preveu acomiadaments
Un 56% dels restauradors de Barcelona preveu que hauran d'acomiadar part dels seus treballadors per ajustar-se a la càrrega de feina actual arran de la Covid-19 i perquè el seu negoci continuï sent viable, segons una enquesta del Gremi de Restauració després del confinament i coincidint amb l'inici de la reactivació econòmica.
«Els ERTO poden fer-nos pensar que el cop no ha estat tan dur i portar-nos a una falsa sensació de complaença: l'enfonsament de la restauració avança a passos de gegant i obligarà totes les administracions a adoptar noves mesures excepcionals», assegura el director del Gremi, Roger Pallarols.