Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Clients esmorzant en una terrassa de la Rambla de Girona aquest 8 de febrer del 2021

Els restauradors de Barcelona demanen al TSJC suspendre les restriccions com a Euskadi

Es basen en la resolució dictada al País Basc on s'ha permès la reobertura

Aquest dimecres, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha acceptat cautelarment la petició de les associacions d'hostaleria perquè bars, restaurants i cafeteries obrint les portes tot i trobar-se en 'zona vermella' per l'elevada taxa de contagis per Covid-19. El tribunal estima que amb les limitacions d'aforament i amb mesures sanitàries com l'ús de mascaretes, l'hostaleria «no sembla un element de risc cert i greu per a la salut pública», de manera que des d'aquest dimecres es podran reobrir aquests negocis en tota la comunitat autònoma, independentment de la incidència de la pandèmia en cada localitat.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En el seu auto, la Sala dóna un termini de cinc dies al govern basc per a recórrer aquestes mesures cautelars. Doncs bé, després d'això, el Gremi de Restauració de Barcelona també mou fitxa i presentarà un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució actual de Salut.

Actualment, les restriccions estan fixades en permetre només un aforament del 30% i obrir un màxim de 6,5 hores diàries, és a dir, de les 7.30 hores a 10.30 hores del matí i de les 13.00 hores a les 16.00 hores del migdia.

El Gremi explica que demana la suspensió basant-se en la resolució dictada al País Basc. «El pronunciament del tribunal basc hauria de fer reflexionar els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El dany causat per les restriccions dictades pel Govern és desproporcionat. Polítics i experts també estan sotmesos a l'imperi de la llei», diu el Gremi a través d'una piulada a Twitter.

Aquest no serà el primer recurs que presenti l'entitat. El Gremi de Restauració de Barcelona ha qüestionat en diverses ocasions les resolucions del Departament de Salut, tot i al·legar arguments molt similars als que ha fet servir la restauració basca, i el Tribunal les ha denegat «de manera sistemàtica», segons denuncia el director del Gremi, Roger Pallarols.

D'altra banda, explica que «correspon als tribunals confirmar que l’actuació de l’administració s’ajusta a la legalitat, especialment en moments d’excepcionalitat com l’actual. Ni els polítics ni els experts es troben per sobre o al marge de la llei»

L'exemple del País Basc

Les associacions d'hostaleria de les tres províncies basques havien argumentat que «l'interès general de no afavorir la transmissió del virus» ja es respectava amb les mesures del decret del 10 de desembre que incloïa restriccions perquè la reobertura de bars i restaurants no generés una pujada de contagis. Així mateix, sol·licitaven que s'anul·lés l'apartat del decret posterior, del 22 de gener, que obligava a tancar els establiments en municipis en «zona vermella» per una taxa acumulada de casos de Covid-19 en els últims 14 dies superior a 500 per cada 100.000 habitants.

Al parer seu, el govern basc va vulnerar «el principi de proporcionalitat, no trobant-se justificada la mesura adoptada», ja que suposaria greus conseqüències per al sector i el tancament definitiu de molts negocis, alhora que no va respectar «el principi de seguretat jurídica perquè no es va establir una durada per al tancament decretat». Per contra, la representació del govern basc va demanar al tribunal que no atengués aquesta petició de mesura cautelar de reobertura, «sense que es quantifiquin els danys econòmics» apuntats.

El TSJPV ha destacat que els hostalers han demanat reobrir respectant les mesures restrictives que ja havia decretat el mateix govern basc al desembre, com al 50% de l'aforament a l'interior de locals, amb distància d'almenys metre i mig entre persones assegudes en taules diferents, agrupacions de quatre clients màxim per taula, prohibint el consum en barra o dempeus i amb el tancament dels locals a les 20.00 hores i el d'obertura no abans de les 6.00 hores, podent lliurar-se comandes per emportar fins a les 21.00 hores i el repartiment a domicili fins a les 22.00 hores.

El tribunal reconeix que «certament, en els molt nombrosos municipis en la denominada ‘zona vermella’ el tancament de les activitats hostaleres és total fins que surtin de tal zona amb el que, en mancar d'ingressos, es genera un greu crebant econòmic». Segons ha afegit l'auto, «és notori i resulta molt difícil la reparació davant la realitat del tancament definitiu d'un nombre molt important de negocis, de manera que una possible indemnització futura, si es produís, no restabliria la situació fàctica actual».