D'esquerra a dreta, els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, en una imatge d'arxiu al restaurant Disfrutar de Barcelona

El barceloní Disfrutar, el cinquè millor restaurant del món

El danès Noma, reobert l'any 2018, ha guanyat el guardó per cinquena vegada, igualant El Bulli de Ferran Adrià

El restaurant Disfrutar de Barcelona, que lideren els excaps de cuina del Bulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, és el cinquè millor restaurant del món. Ho diu el rànquing britànic 'The World's 50 Best Restaurants', que s'ha fet públic aquest dimarts durant una gala a la ciutat belga d'Anvers. Un any menys, la prestigiosa llista situa el Noma danès com a millor restaurant del món per cinquena vegada.

D'aquesta manera, l'establiment del xef René Redzepi iguala El Bulli, de Ferran Adrià, amb cinc guardons. El podi de l'edició d'aquest 2021 el completen el Geranium, també a Copenhaguen, i l'Asador Etxebarri, a Atxondo (Biscaia). En els cinc primers llocs també hi apareixen el restaurant peruà Central, a Lima, i el citat Disfrutar.

Segons l'organització, l'establiment barceloní, situat al carrer Villarroel de la capital catalana, ha estat distingit pels seus «plats paradoxals» i per oferir una experiència gastronòmica «única».

Cal destacar que l'Asador Etxebarri, de Victor Arguinzoniz, també ha rebut de mans de la resta de cuiners el premi 'Estrella Damm Chefs' Choice Award 2021', per la seva influència significativa a la comunitat culinària.

Altres quatre restaurants espanyols, presents al rànquing

A banda de l'Asador Etxebarri i del Disfrutar, el rànquing inclou altres quatre restaurants espanyols. Així, completen la presència de la cuina espanyola el Mugaritz, d'Andoni Luis Aduriz, 14è; Elkano, d'Aitor Arregi, 16è; Diverxo, del xef Dabiz Muñoz, en 20a posició; i Azurmendi, d'Eneko Atxa, en 49è lloc.

El rànquing 'The World's 50 Best Restaurants' va canviar de format l'any 2019, deixant fora tots aquells restaurants que ja han estat alguna vegada número 1. Aquests ja no poden tornar a formar part del rànquing, entrant en un nou programa que es va batejar amb el nom 'The Best of the Best', en reconeixement a la seva trajectòria i excel·lència.

Per això, el restaurant gironí El Celler de Can Roca, així com aquells que han encapçalat el llistat algun cop, apareixeran més a la classificació. En el cas del Noma, líder del rànquing d'enguany, ha pogut repetir perquè és un nou restaurant, tot i mantenir el nom. L'establiment danès va abaixar la persiana l'any 2016, reobrint portes dos anys després en una nova ubicació.