Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia

El restaurant Dos Palillos de Barcelona, a límit del tancament

El seu propietari assegura que se li han acabat els estalvis per poder suportar més amb el restaurant tancat

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
El seu propietari assegura que se li han acabat els estalvis per poder suportar més amb el restaurant tancat | ACN

El sector de l'hostaleria i la restauració està sent un dels sectors més afectats a causa de la pandèmia del coronavirus. Van ser els primers a tancar i dels últims en obrir durant la primera onada. Ara, a Catalunya, van patir un segon tancament, del qual sembla que la majoria ja n'han tornat a sortir fa just una setmana. Tot i això, segueixen existint negocis als quals no els surt a compte estar oberts amb aquestes restriccions i, per aquest motiu, els presenta un futur molt negre si les condicions segueixen sent les mateixes. 

De fet, ha estat un dels restaurants més famosos de Catalunya el qual ha anunciat un possible futur tancament si les mesures no milloren. Es tracta del restaurant 'Dos Palillos' d'Albert Raurich, amb estrella Michelin. 

Inviable obrir un local com el seu

El restaurant, ubicat a la capital catalana, perilla, com molts altres negocis del seu sector arreu del territori. Segons RAC 1, el 10% dels bars i restaurants de les comarques de Barcelona no tornaran a obrir després de la pandèmia. El mateix passa amb les comarques gironines, on la xifra augmenta fins al 20%. 

De fet, ha estat el mateix propietari i cuiner del 'Dos Palillos', Albert Raurich, el qual ha explicat en una entrevista al 'Via lliure' de RAC 1 quina és la seva situació actual. «Fa nou mesos que estem tancats perquè no som viables. Ja érem inviables quan va desaparèixer el turisme, però ara encara és més greu», assegurava.

Raurich explicava que el seu concepte de restaurant i com està distribuït és complicat d'adaptar a les noves mesures de seguretat, i que per aquest motiu no podien obrir. Es tracta d'una gran barra que envolta els cuiners mentre treballen. En un torn normal podien acollir fins a 20 persones, arribant en algunes ocasions a rebre fins a 40 comensals en dos torns diferents alguns vespres. 

Tot això ara, però, no és possible. Aplicant les condicions de distància de seguretat, sumant-hi el toc de queda, provoca que com a màxim puguin tenir un total de vuit clients per tanda. 

17.000 euros de pèrdues mensuals

Segons Raurich ha explicat al citat mitjà, és molt complicat mantenir un negoci que fa mesos que no rep ingressos. Tal com ha declarat en l'entrevista, el restaurant mentre està tancat suposa un total de 8.000 euros de pèrdues mensuals. 

Afegint totes les despeses que suposa la seguretat social dels treballadors, tot puja fins als 17.000 euros per mes. «L'estat paga el 70% del sou dels treballadors, però com a empresa no he rebut cap ajuda. Encara estic pendent de veure si em concedeixen una prestació de 1.500 euros».

A més, i tal com ha explicat, tots els estalvis s'han esfumat, ja que fa poc va obrir un segon restaurant, el 'Dos Pebrots', i aquesta gran inversió encara no l'havia recuperada. En conclusió, i tal com ha declarat Raurich, la caixa avui dia és de 50.000 euros negatius. 

Com ell, ha recordat Raurich, hi ha centenars de negocis arreu de Catalunya. La majoria dels quals són negocis familiars els quals no tenen tant de coixí econòmic com un restaurant de categoria com pot ser el seu. Amb tot, ha volgut fer una crida a la conscienciació i ha recordat que s'està posant en perill el patrimoni gastronòmic del nostre país.