Imatge d'un cuiner al restaurant Los Caracoles de Barcelona

Restaurants emblemàtics de Barcelona es reinventen per capejar la crisi del coronavirus

Els establiments de la restauració han hagut de fer noves apostes per afrontar el dur cop de la pandèmia

Alguns dels principals restaurants més antics de Barcelona s'han reinventat i adaptat a les restriccions per a sobreviure a la pandèmia de coronavirus, reforçant fórmules modernes de negoci, incloses les digitals. En declaracions a Europa Press, responsables de Can Culleretes (1786), Los Caracoles (1835) i 7 Portes (1836) han explicat que s'han mantingut oberts sempre al llarg de la seva història —fins i tot durant la Guerra Civil—, però això va canviar amb el confinament de la primavera de 2020.

El propietari del 7 Portes, Francesc Solé Parellada, ha valorat que la Covid-19 ha estat «el cop més dur» de la seva història, la mateixa opinió que té una de les quatre copropietàries de Los Caracoles, Aurora Bofarull, que ha qualificat la pandèmia de la pitjor època per al seu local. Per a afrontar les restriccions i mantenir la seva activitat, els restaurants centenaris han sistematitzat i ampliat a tot el menú el menjar per emportar i a domicili, que fins ara era una cosa puntual.

Menú per a trobades telemàtiques d'empresa al 7 Portes

El restaurant 7 Portes envia els seus menús a domicili, arribant fins i tot a altres comunitats autònomes, i ha incorporat a la seva oferta els «dinars digitals» per a empreses: els treballadors d'una empresa reben a la seva casa un menú per a una posterior trobada telemàtica amb l'empresa, una inciativa que ha rebut molt bona resposta, segons ha explicat Solé.

Per la seva banda, Can Culleretes ha creat una botiga en línia amb els seus plats, que també envia a tota la Península Ibèrica i a les Balears. El gerent, Carlos Martínez Agut, espera que «a poc a poc es converteixi en una altra font d'ingressos», mentre que Los Caracoles ha ampliat la seva oferta de menjar a domicili i per emportar, que abans només incloïa el pollastre a l'ast.

Caiguda de la facturació

En termes de facturació, Solé ha calculat que el 7 Portes ha perdut un terç del que guanyava abans de la pandèmia, en baixar la clientela, fins a reunir actualment a l'establiment una mitjana de 200 persones els dissabtes i diumenges, i un centenar entre setmana. El gerent de Can Culleretes ha explicat que l'any 2019 van facturar 1,2 milions d'euros, però que durant el 2020 la xifra no va arribar als 400.000 euros.

Aurora Bofarull ha assenyalat que, abans de la pandèmia, Los Caracoles omplia les 250 places disponibles per servei que té l'establiment, mentre que actualment acudeixen 10-12 persones al dia entre setmana i 40 al dia en caps de setmana. Una de les principals caigudes en els ingressos ha estat la falta de clientela de fora de Catalunya i internacional, que han quedat sota mínims.

Malgrat les restriccions, però, els tres emblemàtics restaurants han experimentat un augment dels clients locals i han celebrat la resposta positiva rebuda davant la renovació de la seva oferta. En el cas del 7 Portes, el seu propietari ha percebut un augment de clientela jove des de fa un any, un fet pel qual s'ha mostrat «molt sorprès».

Manteniment en el temps dels ERTO

Amb aquesta situació, tots els restauradors coincideixen a demanar que es mantinguin en el temps els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), ja que han estat una de les ajudes que els ha permès romandre oberts. Sobre els crèdits ICO, Martínez i Bofarull veuen amb preocupació l'endeutament a llarg termini que suposen, per la qual cosa han demanat ajudes directes, mentre que Solé ha comentat que part d'ells s'haurien de «condonar»

Amb una mirada d'esperança, Solé creu que sortiran d'aquesta situació de cara al 2022 segons com evolucioni la situació econòmica, i preveu un augment del 5% de clients en els pròxims mesos. Martínez, no obstant això, veu «negre» el futur si no arriben les ajudes, i, encara que no s'està plantejant tancar, no ho descarta si la situació s'allarga.

Bofarull ha dit que tancar Los Caracoles ha entrat en els seus plans en algun moment de la crisi, però que sobreviurà per a defensar la conservació dels comerços «emblemàtics» que ja formen part del patrimoni de la ciutat.