Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de la carretera N-240

La nova restricció de mobilitat que es podria aplicar en breu

Els líders europeus debaten restringir la mobilitat a la Unió Europea

Imatge d'arxiu de la carretera N-240
La mobilitat entre els països de la Unió Europea, a debat | ACN

La tercera onada de la pandèmia de coronavirus, que s'ha vist agreujada per les noves variants del patogen que han aparegut darrerament, està obligant a tots els països a prendre mesures per evitar que la situació es descontroli encara més. Amb aquest objectiu, els líders dels europeus debaten avui dijous les diferents mesures que es podrien aplicar conjuntament entre tots els estats de la Unió.

La principal proposta que hi ha ara mateix a la taula és la d'aplicar mesures en la mobilitat dins de la Unió Europa. El debat, que es realitza en videoconferència, compta amb diverses opinions i parers. Davant la situació extrema que es viu en alguns territoris, hi ha estats com Bèlgica o Alemanya que pressionen per augmentar aquestes restriccions en els viatges entre països de la Unió. En canvi, altres com Grècia aposten per, precisament, impulsar aquests viatges mitjançant un certificat europeu de vacunació. La proposta grega, però, s'ha topat amb el rebuig d'alguns estats com França, ja que considera que aquesta mesura és discriminatòria. 

Tot i la diversitat d'opinions, la Comissió Europea vol evitar el tancament de fronteres entre els estats membres. La Comissió, però, també va tenir aquest desig durant la primera onada i la proposta no va tirar endavant. El motiu és que el tancament de fronteres és una competència que tenen els estats i, per tant, són lliures d'aplicar o no. En tot cas, la qüestió es troba sobre la taula a l'espera que es pugui arribar a un acord entre les diferents parts.

Altres temes relacionats amb la Covid-19, a debat

Les possibles restriccions de mobilitat entre els països de la Unió Europea no és l'únic tema a tractar en la reunió d'aquest dijous. Els caps d'estat i de govern dels 27 membres de la UE també tractaran altres qüestions relacionades amb el coronavirus. Una d'elles serà el procés de vacunació. Un dels problemes que s'han trobat tots els països és el retard en les entregues de Pfizer a l'hora de subministrar als estats la vacuna i es vol arribar a un consens per assegurar un increment de la producció futura de les dosis. També relacionat amb el vaccí, els 27 abordaran la manera d'intentar buscar un acord sobre com cooperar amb països tercers pel que fa a les vacunes.