El pròxim dilluns, si no hi ha canvis de darrera hora, el Govern iniciarà la flexibilització de les mesures anti-Covid que estan vigents des de fa setmanes a Catalunya. És l'anomenat pla de desescalada, que marcarà el què es pot fer i el que no durant els pròxims dos mesos i que ha d'aprovar el Procicat. Les restriccions marcaran la celebració de les festes de Nadal, que es desenvoluparan d'una manera inèdita.
El pla de desescalada preveu quatre fases, en les quals el toc de queda i el tancament perimetral de Catalunya es mantenen vigents, sense data de finalització. El que anirà flexibilitzant-se és el confinament municipal de cap de setmana, que en la fase 2 passarà a ser comarcal, acabant per aixecar-se completament en la fase 4, que està previst que comenci després del Dia de Reis.
No es podrà sortir ni entrar a Catalunya
Durant les festes nadalenques, és habitual que molts residents a Catalunya tornin a les seves comunitats autònomes d'origen per gaudir d'uns dies de descans amb les seves famílies. Enguany, això no serà així a causa del tancament perimetral decretat per la Generalitat a finals del mes d'octubre, que impedeix l'entrada o sortida de la comunitat autònoma si no és per motius justificats.
Segons l'esborrany del pla de desescalada, en cap de les quatre fases es preveu aixecar aquesta mesura, que no té data de caducitat i s'allargarà 'sine die', com a màxim fins al mes de maig en el marc del decret de l'estat d'alarma. El que sí que es flexibilitzarà és el confinament municipal de cap de setmana, que pocs dies abans de Nadal passarà a estar limitat a les àrees de salut.
La nit de Nadal i el Cap d'Any, amb el toc de queda vigent
El pla de desescalada preveu que el toc de queda estigui vigent durant les quatre fases previstes, mantenint així la prohibició de circular per la via pública entre les deu de la nit i les sis del matí. Així, seguint fil per randa l'esborrany del document, tant la nit de Nadal com la nit de Cap d'Any, quan és habitual que hi hagi reunions familiars i d'amics per sopar —que no podran superar les 10 persones—, no podrà haver-hi desplaçaments que no estiguin justificats en l'horari establert. No es descarta, però, que des del Govern s'estableixi alguna mena de flexibilització d'aquesta mesura.
Cal recordar que segons el decret de l'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol, l'inici del toc de queda es pot establir a les dotze de la nit, com es fa en algunes comunitats autònomes, com és el cas de Madrid.
Sopars d'empresa? En horari europeu i de petit format
Tot sembla indicar que enguany la celebració dels tradicionals sopars d'empresa serà testimonial. Les restriccions d'aforament i horari en bars i restaurants, així com les limitacions de persones, que passaran de sis a deu pocs dies abans de Nadal, faran que moltes empreses i grups d'amics deixin per més endavant aquestes celebracions.
Així, aquells que vulguin organitzar un sopar d'empresa ho hauran de fer en horari europeu, ja que els bars i restaurants tancaran a les 21 hores, així com en petit format, donades les limitacions d'aforament en locals i taules.
La compra de regals de Nadal
Els centres comercials estaran tancats fins al 21 desembre, obrint portes amb restriccions d'aforament a partir del 22 de desembre, en la tercera fase de desescalada. Això suposarà que hi hagi cues i que aquells que apostin per anar a fer les seves compris hagin de tenir paciència. Els que resten oberts, tot i que amb restriccions, són les botigues de menys de 800 metres quadrats, on es poden seguir fent compres de manera habitual.
Cavalcades de Reis i esdeveniments culturals
A partir de dilluns 23 de novembre, podran reobrir els cinemes, els teatres i les sales de concert, tot i que amb restriccions d'aforament i un topall màxim de 600 espectadors. Així, tot i que amb públic reduït aquestes festes de Nadal podrà haver-hi programació cultural, tot i que les grans festes de Cap d'Any i grans celebracions enguany no seran possibles, així com les fires de Nadal, que hauran de celebrar-se sense aglomeracions.
També seran diferents les tradicionals cavalcades de Reis, que des de Protecció Civil s'ha recomanat que es facin de manera estàtica, en espais a l'aire lliure, delimitats i amb control d'accés. En aquest sentit, alguns municipis com Barcelona han optat per fer una cavalcada telemàtica, mentre que altres han apostat per allargar el recorregut per facilitar al màxim que els ciutadans puguin seguir l'arribada dels Reis d'Orient des dels seus balcons.