La candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, durant un acte electoral

Ayuso guanya les eleccions a Madrid sense majoria i necessitarà el suport de Vox

El PSOE pateix una important patacada i l'esquerra es queda lluny de desbancar l'actual presidenta

Les eleccions a la Comunitat de Madrid tenen clara una guanyadora: Isabel Díaz Ayuso. Ara com ara, la candidata popular lidera l'escrutini amb més de 60 diputats, aconseguint una folgada diferència sobre el socialista Ángel Gabilondo, que es deixaria almenys una desena d'escons. El recompte de vots està confirmant el que apuntaven els sondejos a peu d'urna que s'han fet públics només tancar els col·legis electorals i que apuntaven un aclaparador triomf dels populars.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Segons una enquesta de Gad3 per a TeleMadrid i TVE, Ayuso guanyaria les eleccions a la presidència de l'Assemblea de Madrid, doblant resultats en relació amb els comicis de 2019. Tot i això, la cap de llista del PP no aconseguiria la majoria absoluta i hauria de comptar amb el suport o l'abstenció de Vox per ser proclamada presidenta. Ayuso obtindria el 43,7% dels vots i entre 62 i 65 escons, segons el sondeig

La majoria absoluta se situa en 69 diputats. Per tant, la candidata del PP necessitaria el suport o abstenció d'una altra formació per governar. Ciutadans, anterior soci de govern del PP, es quedaria fora de l'Assemblea de Madrid, ja que no assoliria el mínim de 5% dels vots (es quedaria en el 3,2%). Vox se situaria com a quarta força amb el 9,2% dels vots i entre 12 i 14 escons. Amb aquest escenari, Ayuso en tindria prou amb l'abstenció de la ultradreta per sortir investida en segona volta.

Patacada del PSOE, que perdria fins a 10 escons

Segons el sondeig de Gad3, el bloc de l'esquerra no aconseguiria sumar més escons que la dreta. El PSOE se situaria com a segona força amb el 18,4% dels vots i entre 25 i 28 escons. Més Madrid, tercera força, obtindria el 16,1% dels vots amb entre 21 i 24 escons. Podem seria cinquena força amb el 7,9% dels vots amb entre 10 i 11 escons. Dins el bloc de l'esquerra, els socialistes empitjorarien resultats amb gairebé deu punts menys i deu escons menys, ja que el 2019 en va obtenir 37. Més Madrid milloraria resultats amb fins a quatre escons més i Podem incrementaria més de dos punts i fins a quatre diputats.

La suma de PSOE, Més Madrid i Podem no aconsegueix superar la de PP i Vox. Tampoc obtindrien més escons que Ayuso en solitari, amb la qual cosa no podrien impedir la investidura de la candidata del PP per majoria simple en segona volta. Si Vox votés a favor de la investidura d'Ayuso en primera volta, les dues formacions del bloc de la dreta sumarien majoria absoluta. Tant Vox com PP millorarien resultats en relació amb les anteriors eleccions, segons el sondeig.