Arrenca el 2021, malgrat que encara ressona l'any anterior. És difícil imaginar-nos un any en què la imatge hagi tingut més força que aquest. El 2020 no s'oblidarà, segur, però ja es comencen a desdibuixar alguns moments de fa uns mesos que van ser històrics, inesborrables. La tranquil·litat, la pau, el dia a dia normal a la demarcació de Tarragona, va durar només 14 dies aquest 2020. L'explosió d'IQOXE era només l'inici de 351 dies que quedaran gravats a la nostra memòria, però els moments que potser van ser més excepcionals d'aquest any només uns privilegiats els van poder veure.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Es tracta del confinament. Aquell període en què vam aplaudir, patir, empatitzar, aprendre a fer pa i pastissos, estrènyer llaços amb la família (o acabar de trencar-los), reinventar-nos..., però el que no vam fer va ser estar al carrer. No tothom es va quedar a casa i la mirada dels fotoperiodistes ha estat més important que mai aquest 2020 per mostrar-nos què passava.
Des de TarragonaDigital sempre hem cregut en la importància de la imatge i del bon fotoperiodisme, i durant aquest 2020 l'equip de fotògrafs de la casa format per Àngel Ullate i Laia Solanellas, amb la col·laboració de Fabian Acidres o Toni Gonzàlez, hem recollit els instants més transcendentals del Camp de Tarragona, des de l'explosió d'IQOXE, passant pel temporal Gloria, l'esclat de la pandèmia, el confinament i l'inici de l'anomenada 'nova normalitat'.
Tot seguit us deixem un recull d'algunes de les imatges de l'any a la demarcació de Tarragona i, a més a més, podeu gaudir de la galeria de fotos sencera a l'enllaç que trobareu a la descripció. Esperem que ho valoreu i, sobretot, gaudiu de la feina feta perquè no oblidar és ara més necessari que mai.
Gener 2020: de la rutina a la tragèdia
— Tot i que ara costa de creure, l'any va començar com qualsevol altre, amb les tradicionals cavalcades dels Reis d'Orient i les acumulacions per recollir caramels.
— La cultura popular iniciava el cicle d'actes tradicionals anuals amb la celebració dels Tres Tombs a Valls, uns dels més espectaculars de Catalunya.
— I quan només portàvem 14 dies de 2020, l'any ja va quedar marcat a Tarragona amb l'explosió química d'IQOXE.
— El barri de Torreforta es despertava l'endemà amb una imatge desoladora: varies destrosses i una víctima mortal a causa de l'explosió de l'empresa IQOXE.
— La reacció de la ciutadania va ser immediata, i al 15 de gener ja es va dur a terme una primera manifestació per reclamar més seguretat i transparència a les empreses químiques. Irònicament, les mascaretes es van deixar veure per primer cop però en aquesta ocasió com a simple imatge simbòlica.
— I per si no n'hi havia prou, el 21 de gener un temporal va arrasar la costa tarragonina i, especialment, va afectar el Delta de l'Ebre, amb imatges apocalíptiques. Es va denominar temporal Gloria i va causar grans estralls a casa nostra, alguns dels quals encara pendents de reconstruir.
— Abans de tancar el gener, però, el Vendrell va donar el tret de sortida als actes de la Capital de la Cultura Catalana amb la inauguració especial el 25 de gener. Tanmateix, la pandèmia es va encarregar de truncar molts dels plans previstos.
— A Valls la tradicional Gran Festa de la Calçotada es va poder celebrar amb normalitat el 26 de gener, mentre arribaven les primeres informacions preocupants sobre l'expansió de la Covid-19.
Febrer 2020: els últims dies 'normals'
— El febrer va començar amb la celebració del Cós Blanc de Salou, un dels actes multitudinaris de l'any al territori amb tones de confeti i concentracions de gent.
— Tarragona també va poder celebrar amb llibertat el seu Carnaval, un dels més sofisticats del territori, però la gala de la Disfressa d'Or no va servir de gaire per als guanyadors tenint en compte que el Carnaval 2021 es va anul·lar.
— El 19 de febrer va tenir lloc una vaga sense precedents a la demarcació: els treballadors i treballadors de la indústria petroquímica es van plantar per reclamar més seguretat després de l'accident d'IQOXE.
— El Carnaval del 2020 va ser, sense saber-ho, un dels últims moments d'aglomeracions i disbauxa general. A Reus es va celebrar en tot el seu esplendor, però a poc a poc el coronavirus s'anava aproximant...
— Abans d'acabar el febrer, el Port de Tarragona va celebrar el seu 150è aniversari amb un acte central al Refugi 1 del Moll de Costa en el qual hi van anar diverses personalitats.
Març 2020: quan va canviar tot
— 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Amb la Covid-19 ja rondant per casa nostra però encara sense saber com reaccionar-hi, les manifestacions per commemorar la jornada van tirar endavant. Aquestes van ser, oficialment, les últimes imatges d'aglomeracions. Dos dies després, el 10 de març, es comunicava el primer positiu de coronavirus al Camp de Tarragona i al 16 de març el primer mort oficial de Covid a casa nostra.
— 14 de març: De la nit al dia la paraula 'confinament' va aparèixer per quedar-se durant molt temps. Aquell dissabte de març els carrers i carreteres es van buidar, els comerços no essencials van abaixar la persiana i la por i la incertesa van passar a protagonitzar la nostra vida. La pandèmia ja era aquí.
Abril 2020: Setmana Santa de processons que van per dins
— Malgrat que estàvem tancats a casa, la vida continuava i va arribar la Setmana Santa, enguany amb temples i carrers buits i misses en 'streaming'.
— L'Exèrcit espanyol va ser protagonista a l'abril amb un 'tour' per ajudar a la desinfecció de residències i altres espais, com per exemple la comissaria de la Policia Nacional a Reus.
—I al 23 d'abril va arribar el Sant Jordi de la Covid, sense aglomeracions ni mercadets, però amb moltes roses a les façanes i balcons dels pobles i ciutats.
— El 26 d'abril, encara que ara sembli increïble, va ser el primer dia que els nens i nenes van poder tornar a trepitjar el carrer. Des del 14 de març, el seu confinament total havia estat obligatori. L'esclat de joia va fer d'aquell dia una jornada inoblidable.
Maig 2020: el mes en què vam tornar a sortir
— El maig va començar amb una glopada d'aire fresc, literalment. El 2 de maig va ser el primer dia en què es va permetre sortir al carrer per passejar i fer esport. Com no podia ser d'altra forma, els carrers es van omplir i tothom va treure la vena esportista per poder gaudir de l'aire lliure.
— Dos dies després, al 4 de maig, es va iniciar el procés denominat com a 'desescalada'. Els comerços van tornar a apujar la persiana després de mesos tancats amb l'inici de la fase 0, això sí, sota estrictes mesures de seguretat.
Juny 2020: Inici de les festes majors confinades
— Arrenca l'estiu amb mesures especials per evitar els contagis, però amb la sensació d'un relaxament general. El dia 7 es va realitzar una de les primeres concentracions en pandèmia per donar suport al moviment 'Black Lives Matter' arran de l'assassinat a mans d'un policia de George Floyd.
— Arriben les festes majors enmig de la pandèmia. Després de replantejar-les, finalment la majoria s'acaben cancel·lant o reduint-se en actes simbòlics i tancats, com va passar per la Festa Major de Sant Pere a Reus.
Juliol 2020: Platges amb aforament limitat i homenatges
— Fins i tot anar a la platja ha estat diferent aquest any. L'aforament limitat i el seguiment de les mesures de distanciament van impulsar la posada en marxa de dispositius per controlar l'accés a les platges.
— Durant el juliol es van realitzar diversos homenatges en record a les víctimes de la pandèmia. Tarragona va celebrar el seu memorial el dia 5 en un acte al parc del Francolí.
Agost 2020: El relaxament dispara els casos de Covid
— Reus se situa a l'ull de l'huracà després d'una primera onada relativament tranquil·la, i es comencen a disparar els brots i els casos de coronavirus, propiciant que es realitzi un cribratge massiu al CAP Sant Pere i a l'Hospital Sant Joan per detectar casos assimptomàtics i, després, amb mesures especials decretades per Salut.
Setembre 2020: Tornada a l'escola, tornada a la por
— La Diada de l'11 de setembre va ser totalment descafeinada, però així i tot es van realitzar alguns actes reivindicatius i concentracions, seguint les mesures de seguretat.
— El temut retorn a l'escola el 14 de setembre va tornar a posar en tensió el país sencer: falta de personal, por als contagis massius i al tancament d'escoles..., finalment, tot va anar 'força' bé. Ara però, a l'estoig i les llibretes s'hi sumen la mascareta i l'hidrogel.
— El 21 de setembre els metges residents, coneguts com MIR, van dir prou i van iniciar un seguit de vagues per reivindicar millores laborals en plena pandèmia.
— A Tarragona el setembre és sinònim de Festa Major i la pandèmia no va aturar aquesta Santa Tecla: es va programar diversos actes, tirant d'imaginació, però fins i tot els concerts van ressonar al Camp de Mart.
— A Reus també és Festa Major el setembre, i després d'un Sant Pere amb actes de mínims, Misericòrdia va comptar amb més moviment i fins i tot una missa excessivament multitudinària.
Octubre 2020: S'incrementa la pressió als CAP i hospitals
— Valls tanca el cicle de grans festes majors a la demarcació amb la celebració de Santa Úrsula, enguany adaptada a la pandèmia però amb molts actes en comparació amb altres festes celebrades durant l'any de la Covid.
— Amb la segona onada ja a l'alça, la pressió als centres d'atenció primària i hospitals va en augment, i els veïns i veïnes decideixen dir prou amb una protesta que talla la T-11, el 31 d'octubre.
Novembre 2020: Tot Sants amb més dolor que mai
— L'1 de novembre va prendre especial significat enguany, i és que a la demarcació de Tarragona son centenars les persones que han perdut la vida per la pandèmia, a més de la resta d'éssers estimats que ens han deixat per altres motius. Els cementiris van tornar a omplir-se de flors per tenir un record pels difunts.
— El 12 de novembreValls va celebrar amb un acte modest i adaptat a la pressió de la pandèmia per commemorar els 10 anys de la declaració dels castells com a Patrimoni de la Humanitat.
— La pandèmia no ha pogut aturar una de les manifestacions més importants de l'any: la del 25-N contra la violència masclista. A Tarragona, de nou desenes de persones van clamar per fer justícia.
Desembre 2020: El Nadal de la pandèmia
— L'ombra de la tercera onada de Covid planeja amb l'arribada del desembre i el fred. Tanmateix, tothom es prepara per unes festes més en petit comitè que mai, perquè malgrat tot, és Nadal.
— Reus i Tarragona tornen a ser seus de cribratges massius a la població. La por als contagis durant les festes fa que s'incrementi el control i s'habiliten punts perquè tothom qui vulgui es faci un test.
— El Nadal arriba inexorable aportant llum enmig de tanta foscor.Els carrers tornen a brillar i els mercadets nadalencs finalment tiren endavant, però tot sota estrictes mesures especials per la pandèmia.
— I abans d'acabar un 2020 ple de desgràcia, la sort torna a somriure a Reus agafant a tothom per sorpresa. Ningú es podia imaginar que per segon any consecutiu el milionari premi del Gordo ompliria les butxaques i els cors de molts reusencs i riudecolencs.
— El 2020 es tanca amb la màgia del Nadal però amb molta incertesa. Els Reis d'Orient també se les han d'empescar per portar il·lusió als nens i nenes, i a Reus decideixen instal·lar un Campament Reial.
— Esperança per acabar un 2020 que no esborrarem mai de la nostra memòria: el diumenge 27 de desembre s'injecta la primera vacuna anticovid a una àvia tarragonina. Una mica de llum al final del túnel per cloure 365 dies inoblidables.