Imatge de diversos flascons de perfum

Aneu amb compte: retiren un conegut perfum per tenir compostos cancerígens

L'OCU ha advertit dels perills del seu ús

El seu nom no és gaire conegut pel gran públic, però el 'Lilial' és una fragància que es fa servir molt al món de la cosmètica. Tot i això, ara l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat que ja no es poden vendre productes cosmètics que la continguin per prevenir possibles problemes futurs. I és que s'ha demostrat que el seu ús pot ser perjudicial per a la salut dels usuaris.

La UE ho ha prohibit definitivament per prevenir

Des del passat 1 de març, a la Unió Europea ja no es poden comercialitzar productes que continguin 'Lilial', també anomenat 'buthylphenyl methylpropional'. Es tracta d'un compost químic orgànic del grup dels 'aldehids' aromàtics.

A més, es caracteritza per una aroma floral, que recorda el ciclamen o el lliri, segons la definició de l'OCU. A les etiquetes dels cosmètics el 'Lilial' també pot aparèixer amb altres noms com a p-BMHCA o (4-terc-butilbencil) 'propionaldehyde'.

Imatge d'una noia subjectant un pot de crema corporal
Diversos cosmètics fan servir aquesta substància | Istock

Aquesta és una fragància al·lergènica que ha passat a formar part del grup de les substàncies CMR. S'hi inclouen totes aquelles que han estat classificades com a carcinògenes, mutagèniques o tòxiques per a la reproducció.

Per regla general, la utilització d'aquesta mena de substàncies està prohibida a Europa, exceptuant-ne alguns casos concrets.

D'altra banda, el Comitè de Seguretat del Consumidor de la Comissió Europea ja havia conclòs prèviament que l'ús de 'Lilial' a cosmètics no es considerava segur. Finalment, s'ha optat per prohibir-ho i evitar així més problemes.

Fa temps que aquesta substància es vigila de prop

'Lilial' és el nom comercial de més de 25 fragàncies que han estat identificades com a al·lèrgenes. A partir d'una concentració concreta, la seva presència a la llista d'ingredients té l'obligatorietat de ser esmentada a l'embalatge dels productes.

Imatge d'arxiu d'una dona aplicant-se crema solar a la platja
Cal anar amb compte amb els productes que s'utilitzen a la pell | GTRES

Fins fa tan sols uns anys, era una de les substàncies més populars i es podia trobar a molts productes cosmètics. No obstant això, en els darrers temps la cosa ha canviat i s'ha anat fent servir menys perquè se la relacionava amb una possible toxicitat.

A més a més, abans de determinar-ne la prohibició, s'havia restringit l'ús del 'Lilial'. A la Unió Europea, de fet, es permetia només en unes concentracions reduïdes que variaven depenent de si el producte requeria aclarit o romania sobre la pell. I és que en rentar-se amb aigua la concentració que es quedava al cos de l'usuari era sempre menor.

Què passa si encara tinc productes a casa que continguin 'Lilial'?

Des de l'OCU alerten els consumidors que parin atenció a la lletra petita dels envasos dels productes. Per la seva seguretat, recomanen evitar tots aquells cosmètics que tinguin avui dia a casa amb 'Lilial'. Aquest advertiment va dirigit especialment a dones embarassades, nens petits i persones amb la pell sensible.

Una persona rascant-se el braç
Es recomana evitar-ne l'ús en persones amb pells sensibles | Catalunya Diari

«Fes atenció a la lletra petita dels productes: la llista d'ingredients dels cosmètics, instruccions d'ús. Si ets al·lèrgic o presentes sensibilitat a certes substàncies no et quedarà més remei que aprendre a identificar-les. Recorda que el 'Lilial' pot aparèixer amb altres tres noms diferents», insta l'OCU.

A més, declaracions com a «provat sota control dermatològic», «hipoal·lèrgic» o «per a pell sensible» no sempre garanteixen l'absència d'aquest tipus de fragàncies al·lergògenes als cosmètics, conclou l'organització.

És clar que cal tenir molta cura amb els productes que s'utilitzen sovint sobre la pell. Cal saber perfectament què s'està usant, com fer-ho correctament i els seus components per evitar sorpreses desagradables després.