Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'entrada d'una farmàcia.

Retiren de les farmàcies un conegut medicament contra el refredat

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris l'ha retirat per un error en la distribució

Registreu els armaris i assegureu-vos que no el teniu a casa: Sanitat ha retirat un famós medicament del mercat. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha alertat d'un defecte en un medicament popular per a les al·lèrgies i refredats. Es tracta de la barra nasal Inhalvicks.

Segons detalla l'entitat, el producte ha estat retirat perquè s'ha emès sense prospecte. «Algunes unitats (...) han estat distribuïdes sense prospecte ni condicionament secundari», diu l'AEMPS en el comunicat. Aquest defecte, de classe 2, s'ha detectat als lots 0139297900, 0146297900, 0196297900, 015029790A i 00902979B1.

Imatge de la barra nasal Inhalvick.
Imatge de la barra nasal Inhalvicks que ha estat retirada del mercat. | @farmaciaonline

«La resta d'unitats dels lots esmentats del medicament que no van en aquests expositors s'han distribuït amb el prospecte i el condicionament secundari. Per això, aquestes unitats correctament etiquetades no són objecte de la retirada i poden romandre al mercat», confirmen des de l'AEMPS.

 

La retirada, una mesura cautelar

Es tracta d'una mesura cautelar. De fet, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris situa aquesta fallada en el nivell 2 de gravetat. L'AEMET qualifica els defectes de qualitat en tres categories, sent la primera la que té més risc i la tercera la que en té menys.

En aquest cas, els lots de la barra nasal Inhalvicks han estat retirats del mercat per un defecte de classe 2. El motiu de la retirada és la no inclusió del pertinent prospecte als lots del producte. Un error que pot semblar fins i tot ridícul, però vàlid per retirar els lots esmentats.

«Les unitats que contrauen el prospecte i el condicionament secundari no són objecte d'aquesta retirada i poden romandre al mercat», assegura l'AEMPS.

Finalment, també ha informat totes les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes perquè procedeixin a la retirada del producte.

Ja van retirar unes pastilles fa 10 dies

Es tracta d'unes càpsules comerciades amb el nom de Bikini i que prometien una solució miraculosa: l'aprimament. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició va emetre el 3 de desembre passat una alerta per retirar-les del mercat.

Es va descobrir que contenien sibutramina. Principi que corregeix o modifica una funció fisiològica exercint una funció farmacològica; per això, hauria de ser considerada un medicament. Com que no ho era, l'organització sanitària va preferir demanar-ne la retirada per contingut enganyós.

De fet, no era un complement alimentari, tal com es predicava a primera instància.