Imatge del radar de Lloret que ha estat retirat.

Retiren un dels radars més polèmics de Catalunya gràcies a les queixes dels veïns

Durant el desembre es van registrar 4.864 sancions de vehicles que superaven el límit de velocitat de 40 km/h

Sí, els radars són garantia de seguretat. És quelcom matemàtic: a menys velocitat, menys probabilitat d'accidents. A vegades, però, la col·locació d'aquests aixeca les sospites de més d'un. El perquè? Fàcil, perquè entra en escena allò tant popular de «l'afany recaptatori».

Ara, a Lloret, han pres una decisió gairebé sense precedents gràcies al reclam popular. L'Ajuntament de Lloret de Mar, a la comarca de la Selva, ha anunciat que retirarà properament el radar que hi havia a l'avinguda de la Vila de Blanes per les queixes que acumula el consistori per aquest radar. 

Gairebé 5.000 sancions en un mes

L'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha assegurat que ja s'ha complert l'objectiu de «reduir la velocitat en una de les principals vies d'accés» al municipi. 

Durant el desembre es van registrar 4.864 sancions de vehicles que superaven el límit de velocitat de 40 km/h, mentre que el febrer el radar només va sancionar 416 conductors. En paral·lel, el consistori treballa per buscar l'aval legal que revoqui totes les sancions imposades a un mateix vehicle en poc temps i notificades de cop.

Imatge d'un radar instal·lat a la ciutat de Barcelona
El límit de velocitat era de només 40 km/h. | ACN

El radar de l'avinguda de la vila de Blanes que va instal·lar l'Ajuntament de Lloret de Mar té els dies comptats. El consistori el va posar en funcionament l'1 de juliol del 2021 amb l'objectiu de reduir la velocitat de tots els cotxes que hi circulaven, ja que era un dels punts on més sinistralitat es produïa del municipi.

La pressió popular, clau: l'Ajuntament es fa enrere

Ara, l'ajuntament fa marxa enrere després de l'allau de queixes que acumula. L'alcalde del municipi, Jaume Dulsat, assegura que amb aquesta acció es dona resposta «a les peticions de la ciutadania». 

Malgrat tot, l'alcalde treu pit d'haver contribuït a la reducció de la velocitat en aquest punt. De fet, el mes de desembre el radar d'aquesta avinguda va sancionar 4.864 vehicles que anaven a més de 40 km/h. Durant el passat mes de febrer, només en van ser 416.

Es mantindrà un sensor de velocitat

Malgrat la retirada de l'aparell fotogràfic sancionador, es deixarà el sensor de velocitat que servirà per indicar als conductors a quina velocitat van i, així, regulin la marxa per adequar-se al límit establert. També es reforçarà la senyalització a terra de la velocitat màxima permesa (40 km/h).