Un passadís d'un supermercat a la secció de cosmètica

Retiren dels supermercats catalans un producte congelat que conté hepatitis A

Com que és un virus altament infecciós, es recomana posar molta atenció a l'etiquetatge del producte

Nova alerta sanitària, aquesta vegada, relacionada amb un producte molt comú als supermercats: fruites del bosc congelades d'una coneguda marca. Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i les diferents autoritats sanitàries recomanen prescindir-ne del consum i tornar les unitats al punt de compra.

Tenint en compte la gravetat de l'assumpte, les autoritats han assenyalat que qualsevol possible consumidor consulti, amb atenció, si el lot pertany a alguns dels afectats, ja que, si s'ingereixen, podria posar en risc la seva salut.

Troben un contagiós virus en fruites del bosc congelades

Conegut com a FRUITBERRY MIX, el producte consisteix en una barreja de fruites com ara maduixes, nabius i gerds. Elaborat per la marca ARDO en envasos d'1 i 2,5 kg, prové de Bèlgica, des d'on es distribueix a altres territoris, com ara Catalunya.

Gràcies a la informació traslladada per la Xarxa Alimentària Europea (RASFF, per les seves sigles en anglès) per una alerta de les autoritats sanitàries d'Hongria, l'AESAN ha pogut tenir constància de la presència del virus hepatitis A en lots del producte.

Tot i això, cal destacar que aquesta alerta només afecta alguns lots en concret. En el cas dels envasos d'1 kg, els lots afectats són: el 586 22130 amb consum preferent fins al 10-11-2024 i el 586 22131 amb consum preferent fins a l'11-11-2024.

En el cas dels envasos de 2,5 kg, només afecta un lot: el 586 22131 amb consum preferent fins al 31-05-2024. Com s'ha assenyalat anteriorment, els usuaris que hagin pogut adquirir aquest producte hauran de comprovar en el seu etiquetatge el número del lot per comprovar que el seu consum sigui segur.

Què és l'hepatitis A?

L'hepatitis A és un virus que afecta directament el fetge, ja que hi provoca irritació i inflament. Coneguda per la seva alta contagiositat, aquesta malaltia se sol patir en consumir aliments o aigua que estiguin contaminats. És a dir, normalment, està lligada a una manipulació incorrecta dels aliments.

Els símptomes més comuns són febre, malestar físic, diarrea, nàusees, dolors abdominals, icterícia i pèrdua de gana. No obstant això, la manifestació d'aquests sempre pot variar depenent de la persona infectada, fins i tot hi ha gent que no n'experimenta cap.

En cas de fer-ho, la seva manifestació més habitual sol ser un cop transcorren 28 dies després de l'exposició. Així mateix, el quadre clínic no acostuma a durar més d'una o dues setmanes i sempre dependrà de si la persona infectada està vacunada o no.

Tot i no tenir un tractament específic, els especialistes recomanen una dieta saludable i l'administració d'altres medicaments per disminuir els símptomes que es puguin desenvolupar. Normalment, el pacient ha de guardar repòs durant un temps i assegurar-se que s'hidrata correctament.

Com que és un virus de curta durada, els pacients solen recuperar-se sense haver de visitar el metge, en poc de temps i sense seqüeles posteriors. Tot i això, hi ha menys casos amb complicacions com ara l'aparició d'insuficiències hepàtiques.

Com afecta aquesta alerta a Catalunya?

Segons les fonts oficials, a Espanya encara no hi consta cap cas notificat relacionat amb aquesta alerta. No obstant això, les recerques preliminars assenyalen que aquest producte hauria estat distribuït a 7 comunitats autònomes.

Entre elles hi ha: Andalusia, Balears, Catalunya, Castella i Lleó, Múrcia, Comunitat Valenciana i País Basc. Tenint en compte la gran quantitat de punts de venda, es recomana que els consumidors posin molta atenció al possible desenvolupament de símptomes associats a l'hepatitis A.

El Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) ha estat l'encarregat de traslladar aquesta informació a les autoritats sanitàries de cada comunitat autònoma. Així mateix, el SCIRI és l'encarregat de verificar la retirada dels productes en qualsevol canal de comercialització amb la intenció de preservar la seguretat dels consumidors.