Foto de la secta illuminati.

Illuminati: què són, símbols i relació amb el crim de Godella

Descobreix l'origen i els objectius de la lògia secreta que va influir els pares assassins de Godella

La conspiració sobre un govern mundial a l'ombra que regeix els destins de la humanitat té les seves arrels en el naixement d'una lògia, l'Ordre dels Illuminati. A la fi del segle XVIII i amb les idees de la Il·lustració, es va promoure l'aspiració a una societat perfecta d'homes lliures en un govern global.

Les últimes revelacions sobre un dels crims que van commocionar l'opinió pública espanyola, l'assassinat de dos nens en mans dels seus pares a Godella (València), apunten al fet que els progenitors eren seguidors dels Illuminati.

Qui són els Illuminati? Quins objectius persegueixen? Quins són els seus símbols i els seus referents? Descobreix-ho en el següent article d'anàlisi.
 

Què són els Illuminati?

La revolució liberal va ser el gran canvi de la humanitat que va acabar amb l'Antic Règim i va crear les societats democràtiques.

Foto de la secta Illuminati.
Descobreix l'origen i els objectius dels Illuminati. | Canva


Els fets polítics que marquen aquesta transició són la Revolució Francesa (1789) i la Guerra d'Independència dels Estats Units (1775-1783). Però la veritable transformació cultural i social que va fer possible el naixement d'una nova era va ser la Revolució Científica i les idees il·lustrades, que buscaven i proclamaven la llibertat i la igualtat dels homes.

La Il·lustració va ser un moviment cultural i intel·lectual que pretenia obrir l'era de la raó en què el coneixement humà, per mitjà del combat contra la ignorància, posaria fi al temps de foscor i obriria un període de llum regit per la llibertat, la igualtat i el progrés de la humanitat.

Impregnat d'aquestes idees, el professor de la Universitat d'Ingolstadt (Baviera), Adam Weishaupt, va crear el 1776 un grup clandestí d'estudiants. Pretenia ser un espai de llibertat contra els abusos dels estats i l'adoctrinament religiós, ja que, en aquells moments, aquesta universitat estava controlada pels jesuïtes.

La Bund der Perfektibilisen 'la Lliga dels Perfectibles' va ser l'embrió d'un club de lectura en què els estudiants tenien accés a obres prohibides, i d'aquí va néixer una societat secreta amb una estructura jerarquitzada: l'Ordre dels Illuminati.

El triangle Illuminati

Tot i que els Illuminati són una ordre diferent dels maçons, van assimilar el mateix tipus de funcionament, basat en la clandestinitat. El grup s'organitzava en graus que anaven des del nivell iniciàtic (aprenent), en què l'individu s'introduïa en els coneixements secrets, fins als graus de peó, oficial i mestre. A la cúspide estava l'il·lustrat major.


La lògia era secreta i clandestina, i pretenia eludir el control i la repressió de les autoritats. Per això, els seus membres s'identificaven amb un sobrenom. Així i tot, disposaven d'uns símbols cohesionadors.

El símbol de l'Ordre, el triangle Illuminati, continua sent tot un misteri. El seu voltant està ple de conspiracions pel fet d'evocar símbols esotèrics i religiosos ancestrals: l'Ull d'Horus dels egipcis, Buda com a Ull del Món per als budistes, el tercer ull de Shiva de l'hinduisme, la mà de Fàtima de l'Islam i l'Ull de la Providència del cristianisme.

En l'Ordre dels Illuminati, «l'Ull que tot ho veu» presideix una piràmide que representa el «delta il·luminat» com a equilibri del món, de l'ordre i de la jerarquia. L'ull és saviesa i poder, i es troba damunt de la piràmide com a símbol de control i lideratge, mentre que la base representa els iniciats, que van escalant en la jerarquia.

No obstant això, les teories conspiratives veuen «l'Ull que tot ho veu» del triangle Illuminati com una representació de la vigilància global promoguda pels Estats Units i la CIA, i exercida per poders invisibles de l'elit política i econòmica.

Foto del triangle Illuminati.
El triangle Illuminati és el símbol d'aquesta ordre. | Canva


La base d'aquesta creença ve de la decisió del president Franklin D. Roosevelt, reconegut Illuminati de l'Ordre escocesa, d'imprimir la piràmide i l'ull en els bitllets de dòlar al costat d'una frase: «Nou Ordre dels Segles».

Què busquen els Illuminati?

A diferència dels maçons, els Illuminati disposaven d'un veritable programa polític que tenia com a objectiu la subversió del sistema. Per a això, tanmateix, no plantejava l'adopció de mètodes violents, sinó que es basava en la fe i en el coneixement com a eines poderoses d'un canvi lent i sigil·lós de l'statu quo.

En l'arrel del seu pensament trobem la idea de la saviesa com a camí cap a l'autocontrol individual que converteix en estèrils i innecessàries les formes de control externes, com eren en aquell moment l'estat absolutista i l'Església.

Per a arribar a això, la feina de la lògia es basa en el perfeccionament de la societat a través del perfeccionament de l'individu, que posa en pràctica els grans valors del liberalisme: llibertat, igualtat, fraternitat.

El que a un principi va ser un moviment cultural i polític ha anat evolucionant fins als nostres dies com una amalgama de creences esotèriques, conspiracions i sectarisme que dona lloc a teories i pràctiques d'allò més excèntriques.


 

De lògia a secta: la versió moderna dels Illuminati

L'encarnació moderna dels Illuminati són una reconversió dels principis Illuminati passats pel filtre de la contracultura dels anys 60, del moviment hippie, l'LSD i les influències esotèriques i de la filosofia oriental.

En plena efervescència del moviment hippie, el 1967 es va publicar el llibre Principia Discordia, en què s'impulsava els lectors a adorar la deessa del caos, Eris. Diversos autors van fer servir aquest principi per a organitzar un pla de difusió de notícies falses que fomentessin la subversió i l'engany amb la finalitat de posar fi al sistema autoritari i de control.

La base d'aquesta estratègia de desinformació per a difondre el caos havia de començar amb la introducció de falsos mites sobre els Illuminati. Van començar a circular de manera compulsiva textos falsos sobre una elit secreta anomenada Illuminati, i la bola va anar creixent fins a convertir-la en una de les teories conspiratives més esteses.

Això ha arribat fins als nostres dies. La pertinença d'alguns personatges famosos a les idees dels Illuminati (Rihanna, Jay-Z, Beyoncé…) i la facilitat de propagació de notícies falses a través d'internet han alimentat la teoria de la conspiració que ja gairebé res té a veure amb els principis inicials de l'Ordre dels Illuminati.

L'assassinat de Kennedy, l'arribada d'Obama a la Casa Blanca o els atemptats de l'11-S van ser només alguns dels fets atribuïts a la teoria conspirativa. Segons els experts, les persones que creuen en aquestes teories pateixen algun tipus de psicopatologia i aquestes explicacions simples els ofereixen un marc de comprensió d'allò que amenaça la seva autoestima.

Els pares de Godella, marcats pels Illuminati

L'assassinat de dos germans de vuit mesos i tres anys en mans dels seus pares a Godella, València, va causar molta commoció en tot el país.

La veu d'alarma perquè l'àvia denunciés la desaparició dels petits va ser un missatge de la seva filla: «Me'n vaig amb el Creador». Després de confessar el crim i de dur als investigadors fins al lloc on estaven enterrats els nens, en els interrogatoris els pares van reconèixer ser seguidors dels Illuminati.

Foto d'un bitllet de dòlar amb el símbol Illuminati.
Roosevelt va imprimir la piràmide i l'ull en els bitllets de dòlar. | Canva


De fet, els detalls que s'han anat revelant assenyalen que tots dos patien problemes psiquiàtrics aguts i tenien un comportament d'allò més estrany: vivien en una casa okupa en ruïnes, protegien la seva barraca amb cranis d'animals morts i consumien bolets al·lucinògens. A la paret de la casa en ruïnes enmig del camp es podia llegir una inscripció: «Morireu tots».

La gota que va fer vessar el got va ser la desaparició dels nens i la declaració d'un testimoni que va veure a un home nu corrent darrere d'una dona ensangonada. Després de detenir-lo a ell, la policia va trobar la mare en posició fetal dins d'un bidó, declarant que tenia por perquè una secta els perseguia i el seu fill estava endimoniat.

Fonts pròximes a la parella van relatar que tots dos tenien problemes mentals greus i que estaven obsessionats amb la invasió dels extraterrestres i la presència de dimonis. Els experts en psiquiatria creuen que ordres sectàries com els Illuminati solen ser només un context en què el malalt bolca totes les seves obsessions.

Per tot el que s'ha exposat en l'anterior punt, els pares de Godella quadren amb el perfil de persones desequilibrades mentalment, amb problemes d'autoestima i amb una greu sensació d'inseguretat, que troben en aquestes teories conspiratives un marc de comprensió.

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’.