Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Unitat de Cures Intensives d'un Hospital

Retreuen a Salut la «manca de previsió» del sistema sanitari amb el coronavirus

El Consell Assessor de Salut alerta que la crisi del coronavirus ha posat de manifest la «fragilitat» del sistema sanitari català

Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
L'organisme lamenta una manca de previsió de l'afectació de la Covid-19 en el sistema de residències de gent gran | EFE

El Consell Assessor de Salut de la Generalitat  considera que la crisi del coronavirus ha posat de manifest la «fragilitat» i «l'infrafinançament» del sistema sanitari català. A parer d'aquest organisme consultiu, arran de la pandèmia  s'ha evidenciat que «hi ha reformes del sistema de salut i benestar que fa anys que esperen i ja no poden esperar més». A més, alerta que s'ha detectat una «manca de previsió  de l'afectació de la Covid-19 en el sistema de residències  de gent gran i de persones amb discapacitat.

A banda de la necessitat de més recursos, també subratlla que cal transformar el sistema d'atenció  a les necessitats socials i sanitàries i reforçar l'àmbit de la salut pública i el de l'atenció primària i comunitària. El Consell també critica les «deficiències» del sistema a l'hora de preveure l'impacte de la Covid-19  tant a la xarxa de salut com a la de les residències.

En un primer informe sobre l'impacte de la pandèmia al sistema sanitari català, el Consell Assessor de Salut opina que «globalment», l'aprenentatge dels «errors» recau en el fet d'haver «infravalorat inicialment els brots, posteriorment l'epidèmia i, finalment, la pandèmia». I subratlla, en aquest sentit, que els organismes internacionals com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els estats i les organitzacions científiques i acadèmiques «s'enfrontaven a una malaltia no coneguda i, per tant, imprevisible».

 

«Deficiències en la previsió de la importància de la pandèmia»

En l'àmbit concret del sistema sanitari català, el Consell constata «deficiències en l'anàlisi  i la previsió  de la importància de la pandèmia amb poca coordinació entre els serveis de protecció  de la salut, la capacitat de resposta de la xarxa territorial i municipal de salut pública i el sistema assistencial de salut».

A banda, subratlla que l'impacte de la crisi  en el sistema de salut pública «ha obligat a bolcar tots els esforços» en el control de la pandèmia. Això ha endarrerit pràcticament el tractament de la resta de malalties, fet que comportarà en un futur pròxim «un empitjorament de l’estat de salut i, possiblement, de les condicions de vida de les persones que han vist demorada la seva atenció»

Finalment, l'organisme lamenta la manca de disponibilitat de les proves  per diagnosticar la malaltia i dels  equips de protecció  individual (EPI).