Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Lluís Soler, Damià Calvet i Sergi Pedret, reunits al Parlament de Catalunya el 7 de febrer de 2020.

Acció climàtica, mobilitat i habitatge, els grans temes de la trobada entre l'ACM i Calvet

El president de l'ACM, Lluís Soler, i el vicepresident, Sergi Pedret, s'han trobat amb el conseller Calvet aquest divendres

Lluís Soler, Damià Calvet i Sergi Pedret, reunits al Parlament de Catalunya el 7 de febrer de 2020.
Soler i Pedret s'han reunit al Parlament de Catalunya amb el conseller Calvet aquest divendres, 7 de febrer. | CatalunyaDiari.com

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) continua, en aquesta fase inicial del nou mandat local, amb la ronda de reunions amb els diversos consellers del govern de Catalunya per exposar-los les prioritats de l'agenda municipal 2019-2023 en cadascun dels seus àmbits. Aquest divendres, 7 de febrer, ha estat el torn per a l'àrea de Territori i Sostenibilitat. El conseller del ram, Damià Calvet, ha rebut al Parlament de Catalunya el president de l'ACM, Lluís Soler, i el vicepresident de Territori Digital i Sostenibilitat, Sergi Pedret.

L'acció climàtica, una de les grans prioritats del mandat municipal

Soler i Pedret han exposat els tres grans eixos que preocupen als municipis en el mandat que arrencava el juny passat: l'emergència climàtica —i les eines per afrontar-la—, la mobilitat i l'habitatge, «juntament amb la prosperitat i la qualitat de vida», tal com ha explicat Soler. Pel que fa al problema del canvi climàtic, des de  l'ACM han manifestat la voluntat dels municipis d'adquirir compromisos per tal que, amb la seva acció, puguin prevenir-ne els efectes.

En aquest sentit, Soler i Pedret  han insistit a Calvet en les sis prioritats que el municipalisme català va posar sobre la taula en la passada Cimera per a l'Acció Climàtica: declaració d’emergència climàtica al món local, orientació de la central de compres amb noves eines per fer front al canvi climàtic, assoliment de l’objectiu d’electricitat verda al 100% dels municipis del país, introducció de criteris climàtics en la contractació pública, impuls de la fiscalitat verda i aplicació de mesures urbanístiques per reduir les emissions de CO2, especialment en els centres de les ciutats i entorns educatius i sanitaris.

Encara en el marc de les polítiques d'acció contra el canvi climàtic, els dirigents de l'ACM han defensat la tramitació de la nova Llei del Litoral, que segueix el procediment parlamentari establert, i han conversat sobre les polítiques urbanístiques previstes.

La mobilitat i l'habitatge, entre les altres grans qüestions

Emergència climàtica a banda, Soler i Pedret han posat sobre la taula del conseller de Territori i Sostenibilitat assumptes com la importància del desenvolupament de les infraestructures. En aquest àmbit, han insistit en el Corredor Mediterrani, que defensen que disposa d'«un calendari mancat d'ambició política, recursos i mala planificació, d'esquenes al territori».

Pel que fa a l'urbanisme, l'ACM  ha reivindicat la importància de l'Agenda Urbana de Catalunya per garantir un desenvolupament urbà sostenible i ha abordat la Llei de territori, que està en fase d'avantprojecte. L'ACM, que sempre ha defensat que el text sorgeixi del consens amb el món local, ha constatat la interlocució de la conselleria de Territori amb els Ajuntaments del país per adaptar-se a les diferents realitats existents a Catalunya. En concret sobre l'habitatge, s'han felicitat per la Llei de Mesures Urgents convalidada aquesta mateixa setmana i l'ACM ha defensat, de nou, la importància de treballar en col·laboració i coordinació entre administracions.

També et pot interessar...