Les 2 mesures que podrien entrar en vigor ja a Espanya i fins Setmana Santa

Aquest dimecres tindrà lloc una reunió definitiva

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
La reunió de dimecres tractatrà temes com prohibir la mobilitat i avançar el toc de queda | Catalunya Diari

La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha assegurat aquest dilluns que el consell interterritorial de Sanitat, que reuneix el seu executiu i els responsables de la cartera de sanitat de les comunitats autònomes, debatrà sobre un possible avançament del toc de queda a les 20h.

En una entrevista a Onda Cero, Darias ha justificat que el seu executiu hagi recorregut el decret del govern de Castella Lleó que imposa aquest nou horari al seu territori. Segons Darias, va ser una decisió «unilateral» i cal adoptar mesures per «consens». En tot cas ha recordat que a l'últim consell interterritorial tres consellers van demanar aquest avançament i l'acord va ser traslladar la qüestió a la pròxima reunió, que tindrà lloc dimecres.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, també ha apuntat al consell interterritorial com el punt on s'ha de debatre aquest possible avançament del toc de queda. En un esmorzar informatiu organitzat per El Economista, Maroto ha recordat que les decisions s'han de «consensuar» perquè «això no esdevingui una batalla».

«El govern vol lleialtat en la presa de decisions i es tracta de conciliar la protecció de la salut amb el menor dany econòmic i social a les nostres empreses i treballadors», ha dit.

Mentrestant el president de Castella La Manxa, Emiliano García-Page, ha apuntat que tornarà a plantejar al pròxim consell interterritorial la possibilitat d'avançar el toc de queda a les vuit de la tarda. «Em sembla possible la idea i m'agradaria que fos un acord general per a tot Espanya», ha dit.

Reunió per plantejar la prohibició de mobilitat i nou toc de queda

Així, dimecres que ve es reunirà el Consell Interterritorial de Salut i el Govern vol posar damunt de la taula no només el toc de queda, sinó dues mesures conjuntes: prohibir els viatges entre comunitats i avançar el toc de queda, almenys fins a Setmana Santa. Si s'aconsegueix, el Govern és optimista i creu que es podrà doblegar la corba i salvar les vacances de Setmana Santa. La Setmana Santa 2021 serà del 28 de març al 3 d'abril. Si les mesures tiren endavant, es mantindran els tancaments perimetrals de totes les autonomies fins avui. Però per a fer-ho ha d'haver-hi un consens entre els presidents de les comunitats, que són els qui poden prendre la decisió. El pla del Govern compta amb tots els suports, exempts la Comunitat de Madrid i Extremadura.

Algunes comunitats són partidàries d'ampliar fins i tot més el toc de queda, a partir de les 20.00 hores, més en la línia del toc de queda a les 18.00 que acaba d'aplicar França. En aquest cas, el govern necessitaria que el Consell Interterritorial es posés d'acord per a modificar l'estat d'alarma i obtenir així l'eina legal per a fer-lo.

Des del govern central admeten que estan buscant desesperadament noves fórmules per a tallar la transmissió del virus. Però també volen evitar costi el que costi el confinament domiciliari, malgrat la insistència de diverses comunitats. Espanya va batre divendres passat un nou rècord de xifres en els quals de pandèmia, i l'ocupació als hospitals en diversos llocs comença a ser crítica.

Espanya va registrar el divendres 40.197 nous casos, en una setmana on ja s'havia confirmat un altre màxim històric, amb 38.869. Fins llavors, la xifra més alta era la del 30 d'octubre, amb 25.595 contagis. En aquesta situació, el Govern sap que ha de moure fitxa, i espera que el dimecres el Consell Interterritorial aprovi la seva proposta.


Comentaris

envia el comentari