Control dels Mossos d'Esquadra a l'entrada del túnel del Cadí venint de la Cerdanya

El Procicat es reuneix per avaluar l'efecte de les restriccions decretades a Catalunya

El departament de Salut es decantaria per mesures més generals, i Protecció Civil ho veu amb bons ulls

Davant la petició de Salut Pública d'aplicar mesures més generals per poder contenir la pandèmia del coronavirus, el Procicat manté una reunió aquest dijous per tal d'avaluar la situació a les portes de Nadal. Així doncs, està previst que la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, compareguin en roda de premsa per explicar quines mesures s'han acordat, segons avança '324'.

La reunió arriba després que s'hagin mostrat discrepàncies entre Salut i Interior per les darreres mesures adoptades, amb el confinament comarcal de la Cerdanya i el Ripollès, així com les restriccions imposades al sector de l'hostaleria.

De fet, aquest dimecres, 23 de desembre, el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, manifestava en una entrevista a RAC 1 que apostava per mesures «generals per a tot el territori» i que no era partidari d'anar «confinant comarques» sinó que defensava un «perimetratge comarcal que sigui efectiu» per «restringir al màxim la mobilitat».

El subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha manifestat aquest dijous compartir la postura d'Argimon. En declaracions a Catalunya Ràdio, Delgado ha assenyalat que és molt difícil poder sostenir un dispositiu de confinament perimetral amb recursos policials limitats.

El Govern anuncia compensacions a la Cerdanya i el Ripollès

El tancament perimetral del Ripollès i la Cerdanya ha comportat una important despesa pública, ja que la Generalitat destinarà 4,3 milions d'euros a ajudes als negocis afectats pel confinament.

Unes compensacions que el Govern ha acordat fer arribar en els pròxims dies després de la indignació dels sectors vinculats a l'hostaleria, restauració i turisme. En un primer moment, l'executiu català va anunciar que era possible desplaçar-se per tot Catalunya sempre que es tingués una reserva hotelera, però dos dies abans de Nadal anunciava el confinament de les dues comarques.

El confinament ha fet perdre totes les reserves que hi havia de cara a les festes de Nadal i molts establiments han decidit tancar. Des de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya assenyalaven que entre el 25 de novembre i el 3 de gener els nivells d'ocupació dels allotjaments ronda el 75%. Una xifra que ha baixat fins a 0 a causa de les mesures decretades pel Govern. A més, afegia que aquest període representa el 40% de la facturació.

Està previst que la setmana que ve la Generalitat aprovi una primera transferència, de 4,3 milions d'euros, i tot i que encara es desconeix quina serà la quantitat que podran sol·licitar els empresaris, la xifra estaria entre els 1.500 i els 2.000 euros. Uns ajusts que els sectors del territori qualifiquen d'insuficients, ja que quantifiquen que les pèrdues ocasionades pel tancament ronden el 45%.

En unes declaracions recollides pel 324, Francesc Armengol, de l'Associació Empresarial de la Cerdanya, deia que «no sé si és una presa de pèl del govern, perquè si dividim 4,3 milions d'euros entre dues comarques i per les empreses que som, potser estem parlant de 1.500 o 2.000 euros. Evidentment, tot són diners, però volem pensar que falta algun zero en les ajudes».