El projecte Reus Compra Responsableavança amb passos ferms segons valoren els seus implicats. Fa dos mesos que es va posar en marxa el servei de repartiment sostenible, una de les tres potes amb les quals compta la iniciativa, i la valoració que se'n fa és positiva.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
La subvenció europea de 130.000 euros per posar-lo en marxa es va atorgar el mes de novembre, l'Ajuntament hi va aportar 20.000 euros més, i els seus impulsors van engegar tota la maquinària per poder començar a operar per la campanya de Nadal. Tal com es va explicar durant la presentació pública, el servei de repartiment és només la primera fase de la iniciativa, i les dates els van fer decidir per activar-la immediatament.
Tal com explica Carme Pagès, de la cooperativa El Brot —forma part del col·lectiu Comerç Solidari Reus, impulsors del projecte—, es plantejaven engegar amb uns tres repartiments cada hora. Dos mesos després se'n registra una mitjana de 2,8, una xifra que consideren satisfactòria.
Amb aquesta arrencada segueixen treballant per ampliar els negocis que s'hi integren, que actualment són una cinquantena. Un d'aquests és el Colmado Giner, i la seva mestressa, Núria Queralt, confirma la bona valoració inicial del servei de repartiment. «Per Nadal va ser una gran ajuda per nosaltres, teníem un continu de repartiments i ens va anar molt bé», explica.
Actualment segueixen fent ús del servei, tot i que amb un ritme menor que el de la campanya de Nadal. Les comandes es distribueixen amb vehicles elèctrics, i és que un dels objectius és potenciar la sostenibilitat en la logística. Una altra línia d'actuació —a través de la Fundació Formació i Treball— és la de l'àmbit social a través de la contractació de persones en risc d'exclusió social.
La plataforma digital de compra, pròxim objectiu
La feina més intensa actualment és la que ha d'acabar permetent crear una plataforma de venda digital. Tal com explica Carme Pagès, «durant aquest any pensem que podrem posar-ho en marxa». La tasca actual és la de posar en comú les necessitats dels negocis que utilitzen el servei i estudiar com es poden integrar aquells webs o mecanismes de venda digital que puguin tenir en marxa alguns dels establiments.
«La tercera pota realment és l'esquelet, l'eix vertebrador d'aquest projecte, que és acabar transformant el consumisme desbocat que ens ha portat a malbaratar recursos», explica. L'objectiu és que la ciutadania, de manera habitual, es pregunti: «Aquests productes i serveis acabaran satisfent una necessitat real?».
Per posar-ho en pràctica acabaran elaborant dues guies, una destinada als consumidors i una altra destinada als comerços. «No parlem d'una guia de bones pràctiques o d'una guia de bons consumidors o bons comerços, sinó d'explicar els valors cooperatius i d'economia social i solidària», detalla.
Una filosofia que es vol acabar impregnant no només als usuaris i consumidors del servei, sinó que es persegueix fer l'efecte d'una taca d'oli que ho exporti als municipis i les comarques veïnes. De fet, el mateix servei de repartiment també es vol acabar obrint fora de Reus quan els recursos ho permetin i la demanda ho exigeixi.
Un projecte impulsat des del cooperativisme
Reus Compra Responsable va néixer d'una iniciativa del col·lectiu Reus Comerç Solidari. Hi ha dues cooperatives que en formen part, i va ser a través d'elles, i en concret d'El Brot, que es va accedir a la subvenció dels fons europeus que ha permès engegar el projecte.
Els primers passos es van fer amb l'Ateneu CoopCamp, dedicat a impulsar el cooperativisme i l'economia social i solidària i que acompanya, assessora i forma aquesta mena d'iniciatives. És precisament a través de CoopCamp que es van trobar els primers socis per impulsar el servei, com Mas Carandell i l'Agència Reus Promoció —i per tant l'Ajuntament— o la Fundació Formació i Treball, als quals es van afegir també la Unió de Botiguers i El Tomb de Reus.
Aquesta setmana, des de Comerç Solidari, s'ha emès un comunicat criticant l'ús electoralista que ERC va fer del projecte, que dilluns va fer-hi una visita de campanya. El col·lectiu considera que el partit va «perdre els papers» fent una «acció oportunista». Tal com expliquen al comunicat, havien demanat explícitament a la formació que s'ajornés l'acte fins que passessin les eleccions.
Consideren que es troba en una fase inicial i que encara no és hora de presentar-lo com a model. De fet, critiquen que ERC es volgués penjar la medalla de liderar el projecte; «això, però, no és res més que una apropiació indeguda, aprofitant la seva posició a l'Ajuntament», critica el col·lectiu.
Qualifiquen el projecte d'«aliança de ciutat que no es pot utilitzar amb finalitats partidistes». De fet, retreuen a la formació republicana que, també a través de la regidoria d'Empresa i Ocupació «insisteix a tancar el Mercat del Carrilet, potencia que hi hagi més Mercadones que mai o grans superfícies, tot el contrari dels preceptes de consum i compra responsables». Tot i això, consideren la situació viscuda com una «desavinença puntual» que en cap cas ha posat en perill el projecte.