Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els voluntaris alimenten els gats cada dia de la setmana

Reus compta amb més d’una vuitantena de colònies de gats en els carrers de la ciutat

L’Associació Nou Refugi Baix Camp s’encarrega de gestionar-les i des del 2011 ha esterilitzat més de 1.300 felins

Els voluntaris alimenten els gats cada dia de la setmana
Els voluntaris alimenten els gats cada dia de la setmana | Adrià Morte

L’Associació Nou Refugi Baix Camp va crear l’any 2011, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, el Projecte Gat. Aquesta iniciativa té com a objectiu gestionar les colònies de gats de la ciutat per tal de millorar la convivència entre els felins de carrer i els veïns. El projecte es basa en tres eixos principals: esterilització, marcatge i control sanitari. Des de la seva creació, s’han esterilitzat, segons dades de l’entitat, fins a  1.364 gats repartits en les més de 80 colònies que hi ha a la capital del Baix Camp. 

[predef]reus-144[/predef]

«Una colònia de gats comença perquè apareix un gat al carrer, algú li dona menjar i en van apareixent més, ja sigui perquè estan abandonats o perquè una gata ha parit, llavors es va formant la colònia. La nostra feina és capturar, esterilitzar i tornar els gats a lloc», explica Núria Aguirre, responsable del Projecte Gat. D’aquesta manera, l’entitat s’assegura aconseguir una població estable i sana d’aquests animals, evitant els problemes associats amb el zel, com ara baralles entre mascles, el marcatge territorial o els miols de reclam.

Tot i això, encara hi ha una  quinzena de colònies no controlades a la ciutat. Punts on no totes les femelles estan esterilitzades, com també la majoria de mascles. «Els gats no es poden prendre ni portar d’una colònia a una altra, els altres gats no els accepten. Hem portat felins a una colònia i han tornat a la del seu origen. Son molt territorials», assenyala Aguirre. Normalment, les colònies estan formades per  grups d’entre cinc i fins a una trentena de felins.

Des del 2011 s'han esterilitzat més de 1.300 gats a Reus
Des del 2011 s'han esterilitzat més de 1.300 gats a Reus | Adrià Morte

D’ençà que es va iniciar el projecte, l’Associació Nou Refugi Baix Camp ha esterilitzat 1.364 gats. Aquest passat 2018 se’n van castrar 184 i enguany 194 encara que la dotació pressupostària del projecte es va acabar a finals de juliol. A més, també s’han donat en adopció més de 200 felins.

Els voluntaris s’encarreguen de gestionar les colònies de la ciutat

El projecte compta amb més de 90 voluntaris que s’encarreguen de gestionar les colònies dels diferents punts de la ciutat. Aquests tenen un carnet d’alimentador encara que des de fa un parell d’anys l’Ajuntament de Reus no n’ha expedit cap. El Nou Refugi Baix Camp i el consistori tenen previst firmar un nou conveni per tal d’impulsar aquests nous identificadors. Una mesura que obligarà a tots els voluntaris registrar-se de nou per tal de poder du a terme aquesta activitat.

El Projecte Gat compta amb més de 90 voluntaris a la ciutat
El Projecte Gat compta amb més de 90 voluntaris a la ciutat | Adrià Morte

De fet, els alimentadors sovint es troben amb veïns que no saben que tenen permès alimentar els gats. Per aquest motiu, Núria Aguirre demana més difusió del projecte per tal que la població conegui la seva activitat. Els responsables de les colònies vetllen per la higiene de l’entorn i proporcionen als gats una alimentació equilibrada amb pinso sec, el qual contribueix a millorar la seva salut i evita la presència de restes de menjar a l’entorn. Cal destacar, que els costos del menjar l'assumeixen completament els voluntaris mentre que el veterinari es paga un 50% entre els alimentadors i el Nou Refugi Baix Camp.

L’Anna és una de les voluntàries del Projecte Gat i alimenta a felins des de fa cinc anys. «Quan comences és addictiu. Si plou o fa mal temps no podem venir perquè ells s’amaguen i em preocupa molt per ells. Quasi que no dormo a les nits perquè sé que no han menjat», assegura l’alimentadora. De fet, indica que coneix a tots els gats i que té batejat cadascun d’ells.

Demanen més suport econòmic

El Nou Refugi Baix Camp, a banda de demanar més difusió del Projecte Gat, reclama una major aportació econòmica per part del consistori. «Estem parlant d’esterilitzacions o bé visites al veterinari, totes aquestes operacions tenen un cost i les han de pagar els alimentadors amb l’ajuda del Nou Refugi Baix Camp. No podem continuar així», comenta Núria Aguirre.