El projecte Reus Espais Vius assoleix una nova fase aquest dissabte. Sota el títol L'art que transforma els ravals, 18 aparadors acolliran l'obra d'una vintena d'artistes. Serà als ravals de Robuster i de Sant Pere, l'eix que la iniciativa vol revitalitzar econòmicament.
El projecte compta amb un pressupost total de 400.000 euros dels quals la meitat s'invertirà en una línia de subvencions a l'emprenedoria. Tot i que encara no se n'han fet públiques les dades, es destinarà a atraure nous negocis cap aquesta zona. En paral·lel, aquest dissabte l'art prendrà protagonisme.
Divuit aparadors d'aquest eix urbà exhibiran l'obra d'una quinzena d'artistes i d'alumnes tant de l'Escola d'Art i Disseny com del col·legi Sant Josep. A les dotze del migdia d'aquest 13 de novembre es farà una ruta per la vintena d'espais amb l'acompanyament dels artistes. Suposarà el tret de sortida més il·lustratiu després que des del mes de març Reus Espais Vius engegués motors.
Els ravals de Robuster i de Sant Pere es converteixen en una galeria d'art
Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, defineix la iniciativa de dissabte com un «punt de partida d'aquesta revitalització de la zona». Per una banda, ha detallat, es vol «oferir una proposta cultural innovadora i de qualitat i donar suport als nostres artistes». En la mateixa línia del projecte en si, les obres d'art que s'exposaran tenen un fil conductor comú.
El regidor detalla que «busquen sensibilitzar la població sobre problemes mediambientals i socials que ens afecten globalment i globalment». Cada obra s'inspira en una problemàtica concreta i totes s'han fet amb material reciclat. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha destacat que «sovint costa de veure que cultura i art es donin la mà amb iniciatives econòmiques».
«Acostumem a pensar en l'art com en una despesa més que com una inversió», ha plantejat. En canvi, la iniciativa d'aquest dissabte «parteix de l'art com a revulsiu per donar a conèixer el raval de Sant Pere i de Robuster com una zona comercial futura». També valora especialment que permeti donar visibilitat a la comunitat artística reusenca i de la regió.
Helena Cortés és una de les artistes implicades en la iniciativa. Ha explicat que va ser ella mateixa qui es va oferir a l'Ajuntament de Reus per participar-hi. «Només en veure-ho em vaig sentir emocionada per tot el que requeria aquest projecte, que és el que a mi m'emociona», ha explicat.
200.000 euros en subvencions volen atraure emprenedors a la zona
L'objectiu últim de Reus Espais Vius és reanimar econòmicament l'eix d'aquests dos ravals. Es vol que les expressions artístiques que es mostraran aquest dissabte «d'aquí a pocs mesos donin pas a nous negocis». És per això que, tal com ja s'havia anunciat, s'està treballant en una línia de subvencions per a emprenedors.
Compta amb un pressupost de 200.000 euros i s'estan redactant les bases que la regiran. El que sí que ha detallat Prats és que premiaran especialment els negocis «de triple impacte». Es tracta dels que tenen «la sostenibilitat com a pilar i lligat als Objectius de Desenvolupament Sostenible».
Triple impacte és el concepte econòmic que defineix les empreses que busquen rendibilitat econòmica, sostenibilitat ambiental i desenvolupament social. La partida que es destinarà a les subvencions a l'emprenedoria suposa la meitat del pressupost del projecte.
El regidor ha aclarit que hi ha una part del pressupost que ja s'ha estat consumint durant les primeres fases. De fet l'Ajuntament treballa en col·laboració amb una empresa privada dedicada a l'emprenedoria. Segons ha explicat Prats, aquesta empresa assessora els emprenedors per «orientar-los cap als impactes positius» i el triple impacte.
Tot i que la línia de subvencions encara no s'ha obert, des de la regidoria se sap que «ja hi ha gent interessada en aquest projecte». És per això que el regidor és optimista, «espero que les pròximes setmanes puguem donar molt bones notícies».
Ha detallat que aquesta setmana s'han signat els convenis de col·laboració amb els propietaris dels locals buits per fer possible la proposta cultural. La setmana passada va ser la Cambra de Comerç de Reus qui es va sumar a donar suport al projecte. «Cambra, propietaris i Ajuntament estem col·laborant perquè tot el que vindrà ara tiri endavant», ha afirmat.
Una quinzena d'artistes a divuit aparadors dels ravals de Robuster i de Sant Pere
La quinzena d'artistes participants en la proposta d'aquest dissabte i el local on exposaran són els següents:
Nuri Mariné, pintora i muralista. Hotel Gaudí.
Gerard Valls, especialista en joiera artística i gravat sobre metalls. Raval de Robuster, 41. Obra: La Mort en Rose.
Vicent M. Anglès, especialitzat en escultura i en investigació en el camp de l’art sonor. Raval de Robuster, 39. Obra: Llindars.
Ariadna Parreu i Pau Magrané, especialistes en disseny, dibuix i animació. Raval de Robuster, 29. Obra: Fruit.
Càmbium, col·lectiu format per l’Arnau Casanoves i l’Alba Domingo. Raval de Robuster, 23 local 1. Obra: Arrels.
Irene Cases, especialista en disseny i il·lustració. Raval de Robuster, 23 local 3. Obra: La Matriu.
Morgana Ávila, especialista en creació d'obres d'art en suport tèxtil de seda. Raval de Robuster, 21 local 2. Obra: La Hipocresia Social.
Ares, escultor. Raval de Robuster, 22. Obra: Ànimes.
Alumnes del col·legi Sant Josep. Raval de Robuster, 13.
Verònica Moragas, fotògrafa. Raval de Robuster, 11.
Alumnes de l’Escola d’Art i Disseny. Raval de Sant Pere, 5. Obra: Tomba el Raval.
Esther Ferrando, l'escultura, la fotografia i les instal·lacions multimèdia. Raval de Sant Pere, 19. Obra: Desitjos de blaus per transformar el món.
Alina Ballester, especialista en pintura, il·lustració i gràfica publicitària. Raval de Sant Pere, 8.
Fina Veciana, pintora i artista multidisciplinària. Raval de Sant Pere, 18. Obra: Balanceig.
Helena Cortés, especialista en Arquitectura Efímera i Interiorisme. Raval de Pere, 20 local 1.
Cristina Gómez, experta en gràfica publicitària, arts plàstiques i disseny. Raval de Sant Pere, 22. Obra: #Reutiliza #Rediseña #Reducetuhuella.
Futerri Art, expert amb disseny gràfic corporatiu, publicitari, web, multimèdia, audiovisual i decoratiu. Plaça de la Sang, 1A. Obra: Egocentrisme.
Oficina de l’Ajuntament. Raval de Robuster, 43. Hi haurà una exposició de fotografies dels locals abans i després de llogar-los.