Aquest dimarts al vespre ha tingut lloc la primera audiència pública del procés participatiu del Pla d'Acció Municipal Reus 2019-2023. La sessió ha servit per presentar el document a la ciutadania, resoldre dubtes i compartir opinions sobre el futur de la ciutat. La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ha indicat que aquest procés permet «aprofundir la cultura democràtica de la ciutadania de Reus» ja que més enllà de participar en unes eleccions «pot tenir altres eines per poder fer sentir la seva veu».
[predef]reus-144[/predef]
La sessió, que ha tingut lloc a la sala d'actes del Casal de les Dones, s'ha iniciat amb la presentació dels diversos àmbits del Pla d'Acció Municipal 2019-2023: Progrés Social, Espai Urbà, Desenvolupament Econòmic i Gestió, Organització i Planificació. Uns àmbits que, segons Llauradó, són «una eina de planificació essencial i molt important» i que venen acompanyats d'uns objectuis que marcaran «l'acció del govern de Reus».
Tal com s'ha assenyalat en la presentació, on també ha participat la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, aquesta és la primera vegada que l'Ajuntament de Reus convoca l'audiència pública com a instrument de participació ciutadana.
«Les audiències públiques han vingut per quedar-se»
Noemí Llauradó ha afirmat que «un dels objectius que persegueix el PAM és retre comptes amb la ciutadania; en altres paraules, el PAM és una manera d’explicar què volem fer com a govern i ser transparents amb la ciutadania. Aquest és el camí en què volem seguir avançant». Montserrat Flores, per la seva part, ha destacat «les audiències públiques han vingut per quedar-se; l’audiència del PAM és la primera que hem convocat, però d’ara endavant altres responsables polítics municipals en podran convocar de noves per explicar temes concrets, i escoltar i respondre les preguntes de la ciutadania».
Una eina per preguntar als responsables polítics
L'acte, que ha comptat amb una quarantena de persones, ha servit perquè el públic assistent participi de manera directa, escoltant i preguntant directament als responsables polítics. A més, ha tingut l'oportunitat de votar presencialment fins a cinc objectius per àmbit del PAM. Per una altra banda, les votacions també es poden fer de manera electrònica a través d'aquest espai web. Alhora, el nou instrument també dóna noves garanties, ja que l’acta de la sessió s’enviarà per correu electrònic als assistents que ho demanin.
Amb aquesta convocatòria, el govern reusenc estrena un nou mecanisme de participació previst en la modificació del Reglament de Participació Ciutadana, i que recentment ha entrat en vigor. D’acord amb aquesta norma, l’audiència pública és una «trobada dels responsables municipals amb la ciutadania perquè aquesta pugui rebre informació i presentar i debatre propostes en relació amb una determinada actuació pública, activitat o programa d’actuació municipal».