Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Reus posa en marxa el projecte «A-porta» per combatre la pobresa energètica a Horts de Miró

En una primera fase, es formaran sis picaportes, persones del barri que assessoraran els veïns sobre matèria energètica, i un coordinador.

Imatge de la presentació del projecte «A-porta», al Centre Cívic Llevant | Ajuntament de Reus

 

Durant el migdia d’avui dimarts, 5 de febrer, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella; el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat a Tarragona, Francesc Tarragona; i el president i la gerent de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró i Alba Gómez, han presentat a les entitats del barri reusenc Horts de Miró el projecte «A-Porta», una iniciativa que vol detectar i combatre la pobresa energètica a partir de la col·laboració veïnal.

L’acció, presentada al Centre Cívic Llevant, és finançada per la Generalitat de Catalunya, la Fundació Bancària ‘la Caixa’ i l’Ajuntament de Reus i té l’objectiu d’afrontar la pobresa energètica, una problemàtica present en alguns habitatges d’aquest barri de la ciutat.

[predef]reus-144[/predef]

Els picaportes, clau en el projecte

Segons els responsables del projecte, en una primera etapa, es formaran sis picaportes —«persones del barri que informaran el veïnat sobre com poden fer front a la pobresa energètica»— i un coordinador, «que treballarà a jornada completa en una oficina ubicada al Centre Cívic Llevant», han apuntat.

En concret, a Reus, es preveu assessorar unes 500 llars sobre qüestions com l’estat dels comptadors, l’ajust dels consums a les necessitats reals o l’aïllament dels habitatges.

El coordinador del projecte tindrà l'oficina al Centre Cívic Llevant | Cedida

 

Revisar l'electricitat, l'aigua i el gas

Tal com expliquen les institucions responsables, «es tracta de revisar tots els subministraments energètics: electricitat, aigua i gas. Més enllà de servir per estalviar en les factures, el programa recull també informació sobre la situació general del veïnat i informa sobre els recursos existents per fer front a la pobresa energètica, com el bo social».

En cas de detectar subministraments connectats de manera il·legal, «A-porta» treballarà de manera coordinada amb els Serveis Socials.

«A-porta» ja funciona a Catalunya

El programa, precisament, ja s’ha posat en marxa a d’altres ciutats catalanes. Habitualment, apunten els seus promotors, «s’han detectat factures en els subministraments energètics sobredimensionades i, amb la intervenció d’aquests veïns vinculats al projecte, s’ha analitzat i s’ha reduït l’import de manera considerable».