Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
sant jordi reus

Reus trasllada el Mercadal a Internet per mantenir l'esperit de Sant Jordi

La situació actual no permetrà la instal·lació de parades, però tots els actors implicats han treballat idees alternatives

Sant Jordi confinat i diferent, però amb activitats pròpies d'un 23 d'abril. Aquesta és la filosofia amb la qual l'Ajuntament de Reus ha programat el segell #SantJordiACasa, un programa que compta amb iniciatives municipals i també nascudes de les entitats culturals i socials. L'objectiu és mantenir «la participació de les entitats que omplen el Mercadal», explica el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

«Malgrat les circumstàncies, presentem un extens programa amb propostes noves perquè el dia 23 d’abril continuï sent aquesta festa tan nostra i hem organitzat activitats culturals a través d'Internet i presentacions de llibres perquè tota la ciutadania tingui present que és Sant Jordi», exposa el regidor.

Un Sant Jordi en confinament

Recasens, que assumeix que hi haurà activitat de repartiment de roses a la ciutat, valora la voluntat de mantenir la tradició d'aquesta diada, però aposta perquè «aquestes peticions no converteixin Reus en una ciutat plena de transportistes». És per això que s'ha plantejat tota una programació per nodrir una diada com la d'enguany.

En l'àmbit literari, Recasens recorda la iniciativa engegada de demanar ara un llibre i anar-lo a recollir quan s'aixequi el confinament. Admet que «no seríem a temps d'anar a recollir una flor natural, per tant, s'estableix que se'n puguin repartir quan ho faci el mateix propietari». Els sectors del llibre i de la rosa han decidit ajornar l'activitat relacionada amb Sant Jordi fins al juliol.

Amb aquest escenari sobre la taula, el regidor de Cultura de Reus apunta que «sabem que Sant Jordi és el 23 d'abril, i per això no volem que desaparegui del nostre imaginari; el dia del llibre i el dia de Sant Jordi poden ser dos dies diferents». Amb aquesta filosofia s'han programat les activitats que han començat aquest dilluns, però que prendran especial protagonisme dijous 23 d'abril, dia de Sant Jordi. 

La palça del Mercadal, vista des de dalt, plena de parades per Sant Jordi
Imatge de la plaça del Mercadal a la diada de Sant Jordi | Laia Solanellas

Propostes de Sant Jordi a Reus

Durant tota la jornada, l'Ajuntament de Reus emetrà a les xarxes socials els vídeos que han fet arribar els autors locals, i dels quals ja n'hi ha una quarantena. És la manera que s'ha trobat perquè presentin les seves obres, emulant l'activitat que tindria la parada de l'Ajuntament a la plaça del Mercadal d'un Sant Jordi habitual.

A primera hora es farà públic el punt de llibre que cada any edita l'Institut Municipal Reus Cultura, i que enguany està dedicat al Ball de Pere Joan Barceló, els trabucaires. També publicaran el seu punt de llibre les Biblioteques Municipals, amb les últimes obres publicades, i els Arxius Municipal de Reus i Comarcal del Baix Camp, basat en un document del seu fons històric i titulat La Rosa de l'Arxiu. Compta amb el dibuix d'una rosa de 1684 que encapçala un document de la confraria dels Argenters de Reus.

Les Biblioteques Municipals llencen un repte a la ciutadania. A través del web es vol convidar a comptar el nombre de pàgines que es llegeixin durant aquesta jornada. Entre les onze del matí i les sis de la tarda, les entitats que generalment omplen la plaça del Mercadal i tot el tombant de la Prioral aniran tenint activitat a Internet.

  

En concret, seran l’Associació Asperger, l'Assemblea Local de la Creu Roja de Reus, l’Associació H2O, l’Associació Supera’t, Carrutxa, el Club Natació Reus Ploms, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, el Centre de Lectura, l’Hospital de Dia d’Adults de Reus - Institut Pere Mata, l’Institut Gabriel Ferreter, la Jove Cambra de Reus i el Taller Baix Camp.

Les parades del Mercadal es traslladen a Internet

A les 11:00 h del matí s'ha programat una iniciativa artística. Alba Domingo, Eliot Borràs i Clara Maduell il·lustraran la llegenda de Sant Jordi mentre Roser Bonet l'explica. Sota el títol Il·lustra'm la llegenda de Sant Jordi, l'activitat es podrà seguir a través de les xarxes socials de l'Ajuntament. A les sis de la tarda, també a través de les xarxes socials de Reus Cultura i del Youtube institucional s'oferirà una taula rodona.

Les 1.000 cares de Sant Jordi serà una tertúlia «amb diferents persones relacionades amb del sector del llibre: autors, editorials, llibreries, biblioteques i lectores». Per seguir la programació habitual de la Diada de Sant Jordi a Reus, a dos quarts de set de la tarda prendran protagonisme, d'una manera que encara no s'ha detallat, les sardanes, els castells dels Xiquets de Reus, el Drac i la Víbria.