Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la portada del videojoc 'Mediepolys, The Land of TimeSeekers', creat pel reusenc Àlex Abat

Mediepolys: el videojoc que està creant un reusenc de forma autodidàctica i des de casa

Àlex Abat, programador informàtic, explica que en tres anys tan sols ha desenvolupat un 20% del joc

Imatge de la portada del videojoc 'Mediepolys, The Land of TimeSeekers', creat pel reusenc Àlex Abat
Imatge de la portada del videojoc 'Mediepolys, The Land of TimeSeekers' | Cedida

Crear un videojoc des de zero, a casa i de forma autodidàctica. Això és el que està fent el reusenc Àlex Abat amb 'Mediepolys, The Land of TimeSeekers', un projecte que va néixer fa poc més de tres anys i que tan sols ha desenvolupat en un 20%. L’objectiu d’aquest programador informàtic, que dedica entre dues i tres hores a elaborar el joc, és acabar aproximadament la seva creació cap a l’any 2025. «Jo no vull guanyar diners, per mi això és un repte personal», assegura Abat. 

[predef]reus-144[/predef]

«Jo sempre he dit que volia fer algo gran a la vida i diguem que aquest joc és com el meu llibre», així de contundent es mostra l’Àlex Abat en iniciar l’entrevista a TarragonaDigital. El reusenc, un gran apassionat dels videojocs, indica que sempre ha tastat els de producció ‘indie’ fins que un dia es va preguntar perquè no podia fer el seu propi joc. Aquella reflexió va néixer el 2016, ara farà poc més de tres anys, i des de llavors cada dia dedica un temps a la seva gran passió

Imatge del reusenc Àlex Abat a la redacció de TarragonaDigital
Àlex Abat dedica entre dues i tres hores diàries a desenvolupar el seu videojoc | Adrià Morte

Els videojocs ‘indie’, de la mateixa manera que a la música, els còmics o el cinema, es refereix a aquelles  produccions independents que no estan subjectes a una gran companyia  i fora dels habituals circuits de comercialització i producció. El seu cas és un clar exemple de creació 'indie'.

«Ningú m’ha ensenyat a modelar en 3D, a programar sí, a la universitat, però només un nivell inicial.  Tot ho he après per mitjà de mirar tutorials i consultar fonts. M’agrada anar aprenent de mi mateix», assenyala el creador de Mediepolys. 

Què és Mediepolys?

Mediepolys, tal com indica Abat, és «un joc en un món obert ambientat en una època medieval-fantàstica» que combina quatre gèneres: supervivència, comerç, exploració i lluita. Segons explica, la supervivència  és la clau d'aquest joc perquè el personatge té una vida que es consumeix a mesura que passa el temps i ha de fer tasques per tenir sempre l’indicador ple. A més, ha de menjar, dormir i descansar per poder sobreviure. 

Pel que fa al comerç, s’han de recollir recursos per crear objectes i aquests es divideixen en cinc categories diferents: pobre, obrer, militar, noble i reial. Cada nivell d'objecte té millors atributs i per fer-ho s'han d'assignar diversos punts durant la partida. A més, després es pot comerciar amb altres jugadors i inclús formar part d'un gremi del qual s'obtenen diversos beneficis. 

Imatge del videojoc 'Mediepolys', creat pel reusenc Àlex Abat
Imatge dels cinc diferents tipus de pous per recollir aigua en relació amb el seu nivell | Cedida

Sobre l’exploració, Abat comenta que es tracta d'un món obert amb molts indrets i monstres per descobrir i que hi haurà diverses missions a realitzar. Finalment, la lluita  és la part més explotada del joc: «M’he basat en el mode de combat del 'The Witcher 3'. Estic intentant imitar el saber diferents estils de lluita, encadenar combos o atacs definitius per exemple».

Per una altra banda, quan un jugador comença una nova partida a Mediepolys ha de triar entre un regne, un poblat o un monestir. Cadascun d'aquests elements té més o menys probabilitats de ser atacats per bandits i tenen certs avantatges que no tindran els altres. Per exemple: pagar impostos a canvi de protecció en el regne, la possibilitat de participar en les decisions d’un poblat (poder legislatiu, judicial i eclesiàstic) o pertànyer al món eclesiàstic.  

El monestir i la creació de lleis encara les ha d’acabar de definir. «És un tema més teòric que pràctic a l’hora de ser implementat en el joc, no és una simple animació de lluita». Tot i això, reconeix que hi va haver un moment que va haver de dir prou «perquè sinó no m'aturava mai a pensar coses pel videojoc». 

Imatge virtual d'un monstre del videojoc Mediepolys, del reusenc Àlex Abat
Imatge d'un drac creat amb el programa d'edició Blender | Cedida

Els inicis de Mediepolys

Mediepolys va començar a fer els seus primers passos l’any 2016. L’Àlex Abat indica que va estar dos mesos sencers escrivint en paper i bolígraf com s’havia d’estructurar tot el videojoc. Des dels diferents tipus de personatges, objectes i oficis fins a una llarga llista de monstres, edificis i decorats.

«Quan ho vaig començar l’any següent em van fer fora de la feina i en lloc de deprimir-me vaig aprofitar l’oportunitat. Em vaig agafar un any sabàtic i el videojoc era com la meva feina. Hi passava hores i hores desenvolupant perquè tenia un any i mig d’atur. El gener d’aquest any vaig començar una nova feina de programador i ho compagino quan puc. Des de fa uns mesos he tingut una nena i quan la meva filla i la dona estan dormint em poso a fer el projecte. Cada dia vaig a dormir a les 2-3 de la matinada», assenyala el creador de Mediepolys.

Imatge del reusenc Àlex Abat a la redacció de TarragonaDigital
El reusenc Àlex Abat porta des del 2016 treballant en la creació del seu videojoc | Adrià Morte

El programador reusenc explica que el videojoc «està entre un 15-20% del producte final» i que és un projecte que vol fer i acabar ell sol. A més, comenta que s’hi obliga a dedicar-s’hi pràcticament cada dia per tal de publicar nou contingut a les xarxes socials del joc. «Ara mateix vaig sobre la marxa, sé que em suposarà uns 5-6 anys més de feina per acabar el joc completament, imagino que cap al 2025 intentaré tenir-lo acabar amb tot el que he pensat».

Imatge virtual del videojoc Mediepolys, del reusenc Àlex Abat
La primera versió de prova del joc serveix per provar les habilitats de lluita i combat | Cedida

El joc es pot provar a través d’una demo, una versió reduïda del projecte

El passat mes de novembre firaReus va acollir la segona edició de la fira Mr Game, una fira dedicada als aficionats del món dels videojocs. Una oportunitat que l’Àlex Abat no podia malgastar i que va aprofitar per organitzar un estand de Mediepolys on els visitants podien provar la demo, una versió reduïda del seu projecte. «Va ser una experiència molt positiva i vaig rebre un feedback positiu», explica Abat. De fet, assegura que l’any que ve repetirà i que té pensat presentar-se en altres fires similars.

Concretament, la demo es diu 'Mediepolys - Knight Arena'  és totalment gratuïta i serveix per explotar la part dedicada a la lluita i el combat. Segons Abat, aquesta versió servirà per assolir els coneixements que aplicarà al joc final 'Mediepolys, The Land of TimeSeekers' i a mesura que avanci el temps anirà afegint noves mecàniques de joc i noves actualitzacions amb més enemics. 

Imatge virtual del videojoc Mediepolys, del reusenc Àlex Abat
El videojoc compta amb tota mena d'animals creats pel seu autor | Cedida

Mentrestant, l'Àlex aprofita l’ajuda dels seus amics per tal de saber quines coses cal millorar i quines no. Qualsevol persona que vulgui descarregar la demo ho pot fer a través del següent enllaç.