Ja hi posen data: La revelació d’última hora del Govern sobre obrir restaurants a la nit

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, demana «un punt de paciència»

Aquest dilluns, dia 26 d'abril, Catalunya ha entrat en una nova fase de la desescalada de les restriccions per frenar la pandèmia de la Covid-19. Des d'avui, la mobilitat al país és lliure i els confinaments municipals, comarcals i similars ja són història. També els establiments de restauració dels centres comercials han pogut tornar a obrir després de mesos de tancament forçós. Ara bé, encara hi ha restriccions vigents i alguns dels sectors afectats continuen exercint pressió per tal de desenvolupar la seva activitat sense condicionants. Un exemple clar són els bars i restaurants, que reclamen poder obrir a les nits i deixar d'estar obligats a tancar a les 17.00 hores.

En aquest sentit, el Govern ha demanat «un punt de paciència» al sector. Ho ha fet en boca del conseller d'Interior, Miquel Sàmper a TV3, que ha vaticinat que l'eliminació d'aquesta mesura podria ser una realitat d'aquí a «una o dues setmanes». Sàmper espera que es pugui donar permís a la restauració d'obrir a les nits «al més aviat possible». Això sí, ho ha supeditat a què «la situació acompanyi i les dades ho permetin». Concretament s'ha referit al fet que es pugui veure que «la tendència a la baixa [de les dades epidemiològiques] es confirma».

La qüestió, sobre la taula

Miquel Sàmper ha explicat que fa setmanes que el Procicat treballa en aquesta direcció, però ha insistit que cal mantenir la tendència a la baixa en la incidència de la Covid-19. El conseller d'Interior ha recordat que «no puc dir quan serà», però ha deixat clar que la intenció del Govern és eliminar aquesta restricció ben aviat: «Anem cap a aquest pla de desescalada».

Obertura nocturna... parcial o total?

Un altre dels dilemes que presenta aquesta qüestió és si l'obertura nocturna es podrà dur a terme de forma total o parcial. És a dir, si podran obrir a les nits tots els locals o només es podrà servir a les terrasses. Sàmper ha explicat que, a hores d'ara, «és molt possible que [l'obertura] es faci directament amb tota la restauració, quan es pugui fer». Això sí, també ha recalcat que, en el cas que no es pugui fer de forma total, s'ha d'entendre que «a l'exterior hi ha menys risc de contagi».

Decisions en les pròximes hores

Durant la setmana, el Govern haurà de concretar les mesures per a la pròxima setmana. En funció de la situació epidemiològica es decidirà si mantenir, eliminar o modificar algunes de les restriccions. En aquest sentit, Sàmper ha insistit que es tracta de fer passes, encara que lentes, però «que no provoquin després un pas enrere». «Estem a punt d'arribar a la fi, al control del nombre de contagis. És qüestió que aguantem una mica més per fer el que es mereix la restauració, l'oci nocturn i els sectors que estan patint», ha declarat.

El conseller ha confiat poder deixar enrere en un període relativament breu de temps les mesures restrictives i anar a «un nou paradigma d'aprendre a conviure amb el virus, tornant a mesures estructurals». Finalment, Sàmper també ha explicat que el Govern treballa en ajudes per a aquests sectors.


Comentaris

envia el comentari