Imatge d'arxiu de diversos medicaments en format pastilles, de color rosa, blanc, negre i vermell

Revelen el millor medicament que tens a casa contra la Covid-19

El doctor José Luis de Córdoba recomana aquest producte per la seva triple acció i desaconsella el paracetamol

Durant la pandèmia, els científics s'han mostrat reticents a la utilització d'alguns medicaments per pal·liar els símptomes del coronavirus. Ara, el doctor José Luis de Córdoba, un dels fundadors de la Societat Espanyola de Neuromodulació, defensa l'ibuprofèn com el millor aliat contra la Covid-19.

«Es tracta d'un fàrmac que esmorteeix la resposta desproporcionada que desencadena el virus SARS-CoV-2 en el sistema immunitari», ha assegurat el doctor, que també ha volgut ressaltar l'enorme potencial d'aquest medicament per fer front a la infecció. 

D'acord amb els resultats del primer congrés realitzat per la Societat Espanyola Multidisciplinar del Dolor, «l'ibuprofèn és el fàrmac que millor esmorteeix la tempesta de citoquines generada per la infecció, mentre que el paracetamol és el pitjor». Segons el doctor De Córdoba, l'ibuprofèn es nebulitza a les vies respiratòries impedint la unió del SARS-CoV-2 al receptor pulmonar, impedint així la seva replicació en les cèl·lules.

L'ibuprofèn és un medicament que es ven sense recepta a tot el món des dels anys 80. Entre altres usos, s'utilitza per corregir malformacions cardíaques en nadons prematurs. Per això, el doctor considera que s'ha fet una «condemna injusta» durant la pandèmia a alguns fàrmacs com l'ibuprofèn.

Durant els primers mesos de la pandèmia, algunes autoritats -com la francesa- van llançar el missatge que podria ser contraproduent a l'hora de lluitar contra la Covid-19. En canvi, recomanaven l'ús de paracetamol. A la vista dels últims estudis, és just al contrari: l'ibuprofèn és més eficaç que el paracetamol.

L'expert en Medicina del Dolor assegura que «l'ibuprofèn no només no agreuja els casos de la Covid-19 sinó que, per les raons abans comentades, és un fàrmac que des del punt de vista molecular i estructural és positiu». El doctor lamenta que molts malalts han evitat prendre ibuprofèn a casa «quan no només hagués alleujat els seus símptomes, sinó que possiblement els hauria ajudat».

El paracetamol, el pitjor

En canvi, el doctor afirma que «el paracetamol sí podria ser perjudicial en el cas de la infecció de coronavirus SARS-CoV-2 perquè redueix els dipòsits de glutatió cel·lular, un antioxidant natural que ens protegeix contra les infeccions víriques».

Però en el cas de l'ibuprofèn, succeeix just el contrari: el medicament disminueix les espècies reactives d'oxigen en les vies respiratòries. «Totes les societats científiques s'han anat retractant sobre l'ús de l'ibuprofèn i ho estan recomanant en els casos no greus de Covid-19», diu De Córdoba.

Segons l'opinió d'aquest doctor, l'ibuprofèn és un dels millors fàrmacs per tractar el dolor a nivell general, ja que entre altres beneficis té el que es coneix com la triple A: és antiinflamatori, analgèsic i antitèrmic.

Gràcies a les seves propietats analgèsiques, inhibeix les prostaglandines, els components que transmeten el dolor des d'on es produeix fins als centres receptors de la medul·la espinal. Com antiinflamatori, inhibeix l'enzim desencadenant de la inflamació, reduint així la inflor i l'edema en els teixits perifèrics. Finalment, és antitèrmic perquè actua contra la febre i redueix la temperatura provocada pels processos infecciosos.

El doctor el descriu com «un medicament tot terreny i un dels fàrmacs més segurs». Entre els seus beneficis, alleuja els problemes de salut relatius al dolor i no té molts efectes secundaris, excepte els gastrointestinals.