Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de bitllets i una cadira de rodes

Revelen les preguntes trampa que fan si demanes la incapacitat permanent a Catalunya

Aquestes qüestions poden ser claus perquè el Tribunal avaluï la teva discapacitat

La incapacitat permanent és una situació en què una persona es troba físicament o mentalment incapacitada. Ha de ser de manera contínua i a llarg termini perquè l'impedeixi fer la seva feina habitual o qualsevol altre tipus d'ocupació remunerada.

Aquesta condició sol ser el resultat d'una malaltia greu, una lesió, un accident o una discapacitat. Aquesta impedeix a la persona exercir les seves funcions laborals de manera eficient i sostinguda.

La incapacitat permanent es classifica en diferents graus. Varien segons el grau de limitació que experimenta la persona i la capacitat de treballar: des de la parcial (la menor possible) fins a la gran invalidesa (la més dura).

Per aquest motiu incapacitant moltes persones reben una pensió segons el seu grau de discapacitat. Però per això han d'acudir a un tribunal —equip de valoració d'incapacitats— que en determini el grau exacte.

«Has vingut sol?» o «Notes millores?» com a preguntes amb truc

Aquest equip es troba moltes vegades amb persones que exageren o, fins i tot, que poden arribar a fingir la seva discapacitat. Per aquest motiu, els integrants d'aquest grup han d'assegurar-se que la persona diu la veritat i no menteix.

Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge
Un Tribunal decideix el teu grau de discapacitat pertinent. | Pexels, Nejron

Per això, hi ha algunes preguntes que poden decantar la balança cap a un costat o un altre. Atorgar-te la gran invalidesa o, al contrari, considerar que pots millorar i quedar-te en una incapacitat total. A continuació, revelem algunes de les preguntes «trampa».

  • Notes que has millorat últimament?
  • Quines activitats dus a terme al teu dia a dia?
  • Com t'afecten els símptomes o les seqüeles?
  • Per què creus que necessites una incapacitat permanent?
  • Estàs d'acord amb allò que la mútua o el teu especialista afirma sobre les teves malalties?
  • Quin lloc ocupes i quines són les tasques fonamentals de la teva professió?
  • Explica les dificultats que tens en l'exercici de la teva feina habitual?
  • Per quines etapes ha passat la teva patologia o lesió?
  • Com et sents avui dia?
  • Hi has vingut només a aquesta valoració?

Les respostes que doni la persona i la valoració de l'EVI fixaran el grau de discapacitat i, per tant, la quantia que rebrà. El mínim són 905 euros, mentre que el màxim permès són 3.059 euros al mes el 2023.

Muntatge on apareix una senyora gran i una altra persona subjectant-li la mà ia la dreta una cartera amb bitllets
Com més discapacitat, més gran serà l'import rebut. | Kzenon, grapix

Els quatre criteris en què es basa el Tribunal per atorgar-te un grau de discapacitat

Les preguntes anteriorment esmentades són importantíssimes perquè l'EVI prengui una decisió. Però, així mateix, hi ha quatre criteris més molt rellevants que cal tenir en compte si no vols endur-te una sorpresa.

En primer lloc, es consideren els efectes que la lesió o malaltia poden tenir a la vida personal i laboral de l'individu afectat. Això implica avaluar si el treballador necessita cures externes, com ara assistència mèdica o teràpia. També si té la capacitat de fer tasques diferents de les de la seva professió habitual.

A més, es fa una anàlisi detallada del quadre clínic del treballador. Amb aquest, es busca identificar si hi ha altres malalties o condicions de salut a part de les causades per l'accident o malaltia en qüestió. Això és important perquè algunes condicions mèdiques poden interactuar i agreujar-ne els efectes. Sense cap mena de dubte, això podria influir en la determinació del grau d'incapacitat.

La possibilitat de millora en la salut del treballador també es té en compte en el procés d'avaluació. Si es preveu que l'individu es pugui recuperar o millorar amb el temps, és possible que li atorguin un grau d'incapacitat menor.

Finalment, també s'analitzen historials mèdics i antecedents de casos similars. Si vols anticipar-te, pots consultar l'antic reglament d'accidents de treball com a referència.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!