Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Caixer

El revés que han patit avui el BBVA, CaixaBank, Santander i el Banc Sabadell

Com afectarà Espanya la fallida de la banca als Estats Units i què passarà amb els estalvis

La fallida del banc Silicon Valley Bank (SVB) als Estats Units, divendres passat, ha provocat una reacció en cadena. De moment, ja són dos els bancs que han caigut i el pànic s'estén a la banca internacional. També a Espanya, on aquest dilluns s'han produït els primers efectes.

L'IBEX-35, índex de referència a la borsa espanyola, s'ha enfonsat aquesta tarda juntament amb altres indicadors com el francès (CAC 40) i l'alemany (Dax). Tanmateix, els bancs espanyols se n'emporten la pitjor part, amb pèrdues sagnants com és el cas dels bancs Santander, BBVA i CaixaBank.

Banc Santander
Els bancs espanyols cauen al mercat borsari | Europa Press

Davant d'aquest panorama, la preocupació s'estén entre el sector bancari i els mercats, però també entre els clients. Què ha passat amb els bancs dels Estats Units i com afectarà això els bancs espanyols, els seus clients i els seus estalvis? Això és tot el que se sap ara com ara de la crisi que acaba d'esclatar.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Què ha passat amb els bancs dels EUA?

Silicon Valley Bank és una entitat financera dedicada al finançament de companyies de nova creació, com ara 'startups'. Una mala operació va generar divendres passat un forat de 1.800 milions de dòlars que va obligar una ampliació de capital. És la segona fallida més gran de la història de la banca als EUA.

Els actius del banc han estat transferits al fons de dipòsits estatal, que s'encarrega de tornar els estalvis als inversors. És a dir, que l'Estat ha rescatat la banca impedint així l'efecte contagi. Però és una crida d'atenció al sector bancari que ja ha tingut les primeres conseqüències.

Per què s'enfonsen els bancs espanyols?

Dilluns a les dues del migdia era quan l'IBEX-35 registrava una caiguda del 3%. El Banc Sabadell ha perdut 10,5 punts, sent el banc que més s'ha enfonsat a la borsa. El següent és Bankinter, amb un 7,8%, el Santander amb un 7,7%, Unicaja amb un 6,6% i CaixaBank amb un 6%.

L'enfonsament dels bancs a la borsa és una reacció lògica a la fallida de dos bancs als Estats Units. Així mateix, aquesta por generada passa als inversors, preocupats que caiguin altres bancs en una reacció en cadena. A Espanya, el cop ha estat encara més dur perquè els bancs tenen molt de pes a l'IBEX-35.

Com de greu és la situació?

Primer de tot, cal dir que aquest enfonsament tindrà un efecte limitat. Els Estats Units ja han pres mesures per rescatar la banca, i de fet els mercats de Wall Street ja s'han estabilitzat. No obstant això, a Espanya costarà una mica més, perquè els bancs tenen molt de pes a la borsa.

Els experts reconeixen que aquesta caiguda ha estat una reacció exagerada dels inversors, motivada sobretot per la por de les últimes fallides. Alhora, les agències de valoració de risc descarten grans pèrdues als bancs europeus, i en tot cas seran pèrdues moderades i temporals.

Poden fer fallida els bancs espanyols?

En segon lloc, cal recordar que els bancs espanyols no funcionen igual que els dels Estats Units. Silicon Valley Bank ha fet fallida per una mala inversió en bons i la fuita de 'startups', que eren els seus principals inversors. A Espanya, el pes de les 'startups' als bancs és molt marginal.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
Malaurada als bancs espanyols pel que va passar als Estats Units | Getty Images

A més a més, els bancs espanyols tenen un marge molt ampli entre el tipus d'interès dels préstecs i els diners que paguen. És a dir, capten diners a un cost molt baix i els presten a un cost molt alt, cosa que ofereix una protecció molt alta. Llavors, les probabilitats que un banc espanyol faci fallida és molt residual.

Què passa amb els meus estalvis i la meva hipoteca?

En cas que un banc espanyol fes fallida, entraria en joc el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD). Es tracta d'un mecanisme estatal que tenen tots els països de la Unió Europea quan un banc no pot complir les seves obligacions. Així, l'FGD es fa càrrec dels dipòsits dels clients.

Aquesta entitat s'encarrega de tornar part dels estalvis als clients del banc que ha fet fallida. Això sí, hi ha un límit de devolució que actualment es fixa en 100.000 euros com a màxim per client. A més, es rescaten comptes d'estalvi i corrents, però no fons d'inversió o plans de pensions.