El Banc d'Espanya és coneixedor que, amb el temps, la picaresca s'ha tornat cada cop més protagonista al voltant de la nostra vida. Realment, aquells que intenten estafar d'alguna manera els ciutadans més despistats sempre tenen algun mètode infal·lible per enganyar-los.
En els darrers temps, ha proliferat a grans nivells una estafa que rau en els anomenats bitllets tintats. Tot i això, és cert que cada vegada és menor la quantitat de diners metàl·lics que fem servir i pagar amb targeta, sigui en format físic o a través del telèfon intel·ligent, és el més freqüent.
El mètode 'contactless' és, sens dubte, el més pràctic de tots, però encara hi ha gent que continua agradant-li pagar amb bitllets i monedes. En aquest cas, has de tenir molta cura amb l'avís que ha fet el Banc d'Espanya si et trobes amb un bitllet tacat.
El Banc d'Espanya llança un avís seriós perquè no et colin bitllets robats
I no parlem d'una taca que provingui de qualsevol tipus de bolígraf o acció fortuïta a les teves tasques del dia a dia. El més segur és que aquest bitllet tacat hagi estat robat al seu dia i els estafadors vulguis colar-te'l com puguin.
En primer lloc, cal ressenyar que el paper sobre el qual s'imprimeixen els bitllets és força resistent, encara que sigui molt fàcil de tacar. Per això, una de les formes més comunes d'antirobatori és xopar-los bé amb tinta amb l'objectiu que no es puguin fer servir si són robats.
Així, si un delinqüent intenta buscar un caixer automàtic o bé una caixa forta d'un transport blindat, la màquina està a punt per llançar tinta sobre els diners. Estem parlant d'una estratègia dissuasiva i que fa inutilitzables aquests bitllets que ha robat aquest lladre.
L'efectiva estratègia dels dispositius antirobatori IBNS
Cal ressenyar que la tinta que els cobreix prové de dispositius antirobatori IBNS. És a dir, es tracten dels sistemes intel·ligents de neutralització de bitllets. Per part seva, aquesta tinta té la característica de ser de colors molt brillants, de fet pot ser de diversos colors, com ara el blau, vermell, verd, negre o violeta.
Així les coses, la tinta es llança des de les vores fins al centre del paper, per la qual cosa provoca un rastre força important i gairebé tot el bitllet queda tacat. Per tant, els productes químics amb què els lladres renten els bitllets per intentar treure la tinta, podrien variar el seu color inicial.
D'aquesta manera, alguns punts de seguretat podrien danyar-se o fins i tot podrien desaparèixer del tot. El cas és que el Banc d'Espanya ha publicat unes claus amb què pots actuar fàcilment, si reps alguna vegada un bitllet ple de tinta.
Així has d'actuar si reps un bitllet ple de tinta
En primer lloc, no l'has d'acceptar i demanar un altre, ja que no saps del cert si la persona que t'ho ofereix és el seu propietari real. Aquells bitllets descolorits rebutja'ls completament, perquè podrien haver estat rentats per treure-li les taques. A més a més, has de lliurar el bitllet tacat a l'entitat bancària, explicant detalladament com l'has rebut.
En cas que es demostri que les taques provenen d'un dispositiu antirobatori, amb gran probabilitat no tindràs possibilitat de reemborsament. Val a dir que els bancs nacionals centrals poden bescanviar els bitllets en euros tacats, però únicament si ho demana el propietari que ha estat enganyat.
Finalment, si la investigació deixa ben clar que les taques no provenen d'un dispositiu antirobatori i presenten aquest aspecte per un accident fortuït, podràs bescanviar-lo per un altre bitllet. Amb tot, es farà el pagament del valor.