Dues persones treballen en un coworking a Barcelona.

L'èxit de la Revolta dels Autònoms: vora 6.000 adherits al manifest en menys de 48 hores

El col·lectiu de treballadors per compte propi compta amb més de mig milió a Catalunya

Èxit rotund de la incipient agrupació d'autònoms de Catalunya aplegada sota el paraigua del manifest 'Revolta dels Autònoms'. En menys de 48 hores, el grup que naixia dimarts per defensar els drets d'aquest col·lectiu ja aplega gairebé 6.000 persones. La reacció a la indignació generada pel desastre sense pal·liatius del sistema de concessió d'ajuts de 2.000 euros del Govern, que anava dirigit al col·lectiu de treballadors per compte propi, va acabar cristal·litzant en l'embrió d'un moviment que podria jugar un paper clau en el camp econòmic i social a Catalunya, atès el gran volum de treballadors autònoms al nostre país.

Un manifest d'èxit: vora 6.000 adherits en 24 hores

Tot va començar aquest dilluns i dimarts, quan es va evidenciar el caos amb els ajuts extraordinaris del Govern. D'entrada, pel sistema d'atorgament de les subvencions, sense atendre's a cap criteri d'equitat i sent concedides, senzillament, als primers 10.000 autònoms que presentessin la sol·licitud. Així doncs, el Govern es limitava a ajudar a menys del 2% dels autònoms del país —que a Catalunya superen el mig milió— i no pas als més necessitats, sinó als més hàbils — o afortunats— de poder accedir els primers a un web que, per acabar-ho d'adobar, va presentar seriosos problemes tècnics tant dilluns com dimarts, caient durant unes quantes hores.

La indignació i la ràbia van desembocar, però, en organització. Així va néixer la Revolta dels Autònoms, que a banda de reclamar les dimissions dels consellers de Treball i de Polítiques Digitals pel caos viscut i la fi de les baralles al Govern per «espolsar-se les responsabilitats en l'Estat»; sol·licita «l’augment de recursos destinats a aquests ajuts, uns criteris redistributius que posin l’èmfasi en la seva necessitat i una simplificació en el procés de demanda i justificació de les subvencions». El manifest reclama, doncs, sentit comú i criteri en la gestió. En només 48 hores, la Revolta dels Autònoms s'ha viralitzat a les xarxes socials i corre com la pólvora a través de Telegram, Twitter, Facebook i Whatsapp, i aplega gairebé 6.000 professionals autònoms.

Catalunya, un país d'autònoms

Per primera vegada, doncs, el col·lectiu que representa ben bé una cinquena part de la població activa del país comença a organitzar-se per aprofitar la força del seu pes relatiu en l'economia i la ocupació a Catalunya. El col·lectiu de treballadors per compte propi, molt sovint marginat per les polítiques públiques i pressupostàries de les administracions, comença a unir-se per reivindicar la seva força i recordar el pes fonamental —en un sentit literal, de fonament sense el qual l'economia catalana no se sustentaria— que constitueixen per a Catalunya.

A Catalunya hi ha més de mig milió de professionals autònoms, que voregen el 20% del nombre d'afiliats a la Seguretat Social al nostre país, i és una de les comunitats autònomes on tenen més pes. Per primer cop, doncs, el col·lectiu veu néixer una organització que podria jugar un paper de 'lobby' clau en el seu futur i capgirar la dinàmica de ser l'aneguet lleig de l'economia catalana per a l'Administració pública.