Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home mocant-se després d'haver esternudat

Rinitis al·lèrgica: claus per posar fi al malson que torna amb la primavera

Acomiada't dels seus molestos símptomes amb aquests tractaments

Benvinguda, primavera; Hola mocador!!!

Dijous passat va entrar la Joana, una senyora de mitjana edat, amb els ulls inflats i li vaig preguntar: «Et noto els ulls plorosos, estàs bé? Com et puc ajudar?». Al qual em va respondre amb una veu de nas: «No em passa res; només és que m'he refredat». La Joana, realment, no s'havia constipat; estava patint un episodi de rinitis al·lèrgica.

Els darrers anys s'ha incrementat el nombre de rinitis al·lèrgiques; dels quals una mica menys del 50% són deguts al pol·len. A més, la manca de pluges agreugen els casos i vist que el primer trimestre ha estat dels més secs des que es registren les temperatures, el nombre de casos podria incrementar-se.

Els símptomes poden ser molestos: degoteig nasal continu, llagrimeig, picor dels ulls, picor de coll, picor en general. I malgrat no ser una malaltia que tingui gravetat, haver d'estar enganxat a un mocador per l'aigua que cau poden impedir les relacions socials, la capacitat de concentració i fins i tot produir insomni i ansietat.

Tractament de recomanació a la farmàcia

Aquests són alguns dels tractaments més recomanats.

1. Nas

Per poder eliminar aquesta sensació de nas tapat, és important com a prevenció realitzar cada dia rentats nasals amb sèrum fisiològic durant l'episodi d'al·lèrgia. Així, es poden fer diverses vegades al dia.

Però si ja ets a la fase: «o respir o menjo», existeixen al mercat descongestius que alleugen els símptomes al moment; però compte: només s'han de prendre de forma puntual, ja que, si no és així, creen efecte rebot (si no t'ho poses, no pots respirar) i pugen la tensió; de manera que sempre durant 2 dies màxim.

Dona amb símptomes de refredat
Els farmacèutics et podran recomanar el producte més idoni| GTRES

Un altre dels problemes que poden aparèixer és la irritació de les mucoses, de tant mocar-se els mocs. No obstant això, hi ha pomades específiques per hidratar tant la part de fora com la part de dins del nas.

2. Ulls

Per evitar aquesta sensació de picor i llagrimeig constant, és important realitzar cada dia rentats oculars amb sèrum fisiològic durant l'episodi d'al·lèrgia. Es pot fer servir en monodosi per poder repetir l'operació diverses vegades al dia.

Tanmateix, si ja has arribat al punt que els teus ulls no suporten ni la llum del sol; el primer que has de fer és posar-te ulleres de sol perquè realitzen un efecte barrera contra el pol·len als ulls. A les farmàcies, hi ha solucions semblants al descongestiu nasal, però per als ulls, amb els mateixos efectes secundaris: efecte rebot i pujada de tensió si es prenen més de 3-4 dies seguits.

3. Picor en general

La sensació «em pica tot» és força habitual; les persones que tenen al·lèrgia tenen tendència a tenir també picor a tot el cos. Hi ha cremes corporals, sabons sense sabó per tractar la pell diàriament i concentrats calmants per tranquil·litzar aquesta sensació de picor a l'instant.

També es pot destacar, en darrer lloc, el poder que tenen els antihistamínics com la loratadina, cetirizina per combatre els símptomes, però que han d'estar prescrits pel metge.

Imatge d'una dona gratant-se les mans
Alguns antihistamínics poden disminuir les intenses picors | Getty Images

Si el mocador és el teu millor amic a la primavera, aquí hi van uns consells:

  • Mantingues les finestres tancades de nit per evitar l'entrada de pol·len.
  • Realitza activitats a l'aire lliure, sempre evitant de les 5-10 h del matí i de les 19-22 h de la nit perquè són hores en què la concentració de pol·len és més elevada.