YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La rapidesa de contagi del coronavirus en bars, menjadors i classes

El 31% dels brots coneguts al país es donen a reunions socials i familiars

Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa
Els experts han analitzat quantes possibilitats tenim de contagiar-nos en certs espais oberts | cedida

Espanya ha batut rècords en la xifra de contagis per coronavirus i es confirma així que està en el pitjor moment de la pandèmia tan sols un mes després que s'iniciessin les classes en col·legis, guarderies i universitats.

El Govern ja ha començat a preparar una sèrie de mesures per a evitar contagis en les reunions socials, especialment aquelles que tenen lloc en el saló, en un bar o en una classe. Segons el periòdic 'El País', el 31% dels brots coneguts a Espanya es donen a través de reunions socials, sobretot en trobades amb familiars i amics.

El contagi en salons

En espais tancats la probabilitat de contagi incrementa independentment de la distància. Si en un espai hi ha una persona contagiada, la resta de persones que van compartir espai amb l'un mínim de quatre hores també ho estaran, en cas que no hagin portat posades màscares i que no hi hagi ventilació suficient en aquest espai.

Si per contra, portem màscara en aquest lloc, hi hauria un menor número de contagiats però continuaria havent-hi contagis, ja que les màscares per si soles no eviten els contagis en període de temps prolongats.

Això sí, si tens la màscara posada, la ventilació és bona, redueixes el temps d'exposició a la meitat i respectes la distància de seguretat, automàticament les probabilitats de contagi seran nul·les, segons afirmen diversos científics.

Segons els experts, el contagi per aerosols (minúscules partícules contagioses que exhala el malalt) és un de les principals maneres de contagi. Pel que sembla, quan es respiren aquestes partícules infeccioses invisibles que exhala una persona malalta i que es comporten com el fum en sortir de la seva boca. Sense ventilació, queden en suspensió i es condensen a la sala a mesura que passa el temps.

Com més alt parlis, més possibilitats de contagis hi haurà, arribant a emetre fins a 50 vegades més partícules que quan parlem en un to normal. Segons un article de la revista 'Science', «sota unes certes condicions, persones amb covid-19 podrien haver infectat a unes altres que es trobaven a més de dos metres de distància. Aquestes transmissions van ocórrer dins d'espais tancats amb ventilació inadequada. A vegades, la persona infectada respirava amb intensitat, per exemple en cantar o exercitar-se».

El contagi en bars i restaurants

En espais com a bars i restaurants, succeeix una cosa similar al saló. Si no es respecten les mesures de seguretat com portar la mascareta posada o tenir ventilació, la probabilitat de contagis anirà en augment.

Per a evitar contagis en aquest sector, respectar els aforaments del local és crucial perquè es redueixi en gran manera la probabilitat d'emmalaltir per coronavirus.

El contagi en col·legis

Sens dubte, aquest espai és un dels quals més preocupen, ja que des que s'obrissin les aules el nombre de contagis ha anat en augment fins a tal punt que molts col·legis ja han tancat les seves portes.

La situació més perillosa que es pot donar en aquests espais és que sigui el professor la persona infectada per Covid-19. Si passés dues hora fent classe podria arribar a contagiar a gran part dels alumnes presents a l'aula. Si tots porten màscara, en nombre de contagis es podrien reduir a 5 persones per classe.

Si a més hi ha ventilació a l'aula, el risc de contagi es desploma i més encara si és per a cadascuna hora per a renovar completament l'aire.

Aquest estudi s'ha dut a terme mitjançant un simulador creat per un grup de científics liderat pel professor José Luis Jiménez (Universitat de Colorado), creat per a demostrar que existeixen factors que poden obstaculitzar el contagi per aerosols.


Comentaris

envia el comentari