Fa un mes i mig que els activistes del projecte insta·lat a Casa Cádiz van anunciar l’ocupació de la casa d’Enric Ponts, el difunt ex-dibuixant de l’editorial Bruguera el qual va donar 5.000 euros als sense llar i que actualment fa d’habitatge a sis persones: refugiats i pensionistes barcelonins. No obstant això, el propietari, J.M. Martínez, reivindica que ha estat «molt bo» amb els activistes i que ha intentat arribar a un acord sense èxit.
Per això, el propietari va denunciar la situació i ara el jutjat d'instrucció número 24 ha ordenat el desallotjament de l'espai ocupat il·legalment. Segons informa TOT Barcelona, el propietari manté que no es tracta d'un gran tenidor i fins i tot detalla que a hores d'ara encara està pagant la hipoteca mensual de més de 800 euros per al local, juntament amb les despeses de comunitat i l'impost sobre Béns Immobles (IBI).
Un dels pensionistes, el Lázaro de 76 anys, el qual ha entrat a viure recentment als baixos del pis com a part dels ocupants, assegura que no ho posarà fàcil si el jutjat decideix fer servir els antiavalots per al desnonament, i defensa que «faria qualsevol cosa» en referència a l’organitzador del projecte per acollir sense sostres, Lagarder Danciu , segons assegura al mitjà. No obstant això, segons apunta Bernat Barceló, l’advocat de l’associació Welcome Sense Sostre, està previst enviar una comitiva judicial a parlar amb els ocupants.
El propietari esperava poder rendibilitzar la inversió
El propietari de l’espai detalla que en el moment de comprar el pis ho va fer conscient que perdria diners a l’inci, però tenint en compte que el pis té dues plantes, un patí i és a tocar de la Sagrada Família, esperava poder rendibilitzar la seva inversió. Martínex, explica a TOT Barcelona que els 540 euros que pagava l’antic inquilí no eren suficients per cobrir el que costa l’hipoteca «soc un treballador i només tinc dues o tres propietats» , però que feia la vista grossa per l'edat i els anys que feia que hi vivia.
Des de l’ocupació, el propietari i els activistes s’han reunit fins a tres vegades, però en cap de les trobades van aconseguir arribar a un acord. Martínez lamenta que les seves ofertes estan molt per sota del preu de mercat”, ja que segons l’índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat, el preu del pis superaria els 1.200 euros mensuals.
La idea de l’activista Lagarder Danciu, però, era pagar un lloguer de prop de 600 euros entre els quatre pensionistes, aportant així cadascun uns 150 euros i poguessin estalviar la resta de la pensió. D’aquesta manera, en un parell d’anys, els inquilins podrien buscar una alternativa i deixar pas a altres persones en situació similar. J.M. Martínez, però, no ho veu així i tot i reconèixer la bona funció dels ocupants, no considera just que els «ciutadans a mb una propietat» es facin responsables del que s'hauria d'assegurar des de l'administració, l'habitatge. Punt que comparteixen amb Danciu, qui també és especialment crític amb les gestions del govern municipal i estatal davant la manca de solucions efectives.
En Okupa Casa Cádiz no damos abasto. A diario decenas de personas sin hogar o refugiadas se nos acercan y demandan un techo. Esta familia de refugiados lleva 4 meses durmiendo en el aeropuerto de Barcelona y las instituciones ignoran sus derechos. De vergüenza... pic.twitter.com/6yTIQsdDKe
— Okupa Casa Cádiz (@SenseSostreBCN) June 25, 2019