Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un grup de turistes passejant pels carrers de Barcelona

El problema que ha disparat els contagis a la Cerdanya només començar la 2a onada

Dimarts el risc de rebrot a la comarca arribava gairebé a mil

Un grup de turistes passejant pels carrers de Barcelona
Després de la temporada d'estiu ha augmentat el risc de rebrot | Cedida

La Cerdanya és la comarca catalana més triada a l'hora d'estiuejar a la muntanya i cada any rep turistes però també és un destí molt popular entre la classe alta catalana, ja que molts hi tenen la seva segona residència. Fins a l'arribada de l'estiu La Cerdanya havia tingut els casos de coronavirus ben controlats però l'arribada de turistes va canviar les coses.

Gent que resideix durant tot l'any a Puigcerdà han declarat al mitjà 'El Español' que moltes de les persones que han vingut a passar l'estiu «han fet com tots els anys. S'han ajuntat en grups grans, no han mantingut les distàncies... unes vacances normals, només que 2020 no és un any normal». 

Les aglomeracions de turistes no van acabar fins al 14 de setembre, ja que molts van aprofitar el pont de la Diada per passar tota la setmana a La Cerdanya.

20% dels sanitaris van donar positiu

Un cop finalitzada la temporada d'estiu, la setmana del 21 al 27 de setembre, el risc de rebrot a la comarca va sobrepassar els 2.000 i els centres de salut es van col·lapsar. De fet, el 20% dels treballadors sanitaris van donar positiu, segons recull el mitjà citat.

Davant aquestes xifres, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira demanava als propietaris de segones residències que pel pont de la Mercè, del 24 al 27 de setembre, no tornessin a La Cerdanya perquè durant l'estiu no s'havien complert les mesures i ara el risc de rebrot era molt elevat.

La primera setmana d'octubre el risc de rebrot va baixar als 500 però el 5 d'octubre, després que els turistes vinguessin a gaudir de l'últim pont, el risc de rebrot pujava fins a 700 i el dimarts 6 arribava gairebé a mil. No obstant això, des del CAP expliquen que no poden saber amb certesa l'origen del rebrot i asseguren a 'El Español' que «no podem dir que sigui la gent de Barcelona. Hi ha tres factors clars: per una part els turistes, òbviament. Però tampoc podem oblidar-nos de la tornada a l'escola o del fet que ara s'estan fent més PCR que a l'inici».