Imatge de la cresta d'una onada

Un revolucionari robot aquàtic que recull les deixalles de l’aigua del mar

Amb el nom de WasteShark, aquesta màquina ha començat a netejar els residus plàstics del port de Devon, al Regne Unit. Pot recollir fins a 60 quilos d’escombraries en un viatge

L’objectiu principal de la tecnologia és millorar la vida de les persones, però poc a poc també es va introduint per millorar el medi ambient, molt afectat per culpa de la contaminació que provoca la humanitat. En aquest sentit, un nou robot aquàtic que no contamina s’encarrega de netejar les deixalles presents al mar, especialment els plàstics, que són molt nocius per a la vida marina.

El seu nom és WasteShark (tauró de deixalles) i s’ha instal·lat al port de Devon, al Regne Unit, per recollir totes aquelles deixalles presents a l’aigua marina. És un dispositiu relativament petit i portàtil que fa tan sols 1,55 metres de llarg, 1,07 d’ample i 45 centímetres de profunditat amb capacitat per absorbir fins a 60 quilos d’escombraries en un sol viatge. 

Els seus creadors l’han definit com un ‘drone’ de les aigües i altres models ja recullen brossa a zones aquàtiques d’Holanda, Sud-Àfrica o Dubai. L’empresa holandesa RanMarine Technology és la impulsora del projecte, finançat amb fons de ‘Horizon 2020’ de la Unió Europea.

Una tecnologia innovadora que no només recull deixalles

El nou i innovador aparell no només recull deixalles, ja que, mentre fa la seva tasca, també arreplega dades de la qualitat de l’aigua. Els sensors que incorpora analitzen la profunditat, la salinitat, la composició química, l’equilibri del pH i la temperatura de l’aigua. Funciona amb una bateria que té una autonomia de 8 hores, es dirigeix per control remot, no contamina gens i no perjudica les espècies marines. Funcionant tan sols 5 dies a la setmana, es poden recollir fins a 15,6 tones de deixalles a l’aigua en un any. 

El robot aquàtic té l’objectiu de combatre la deixalla que hi ha al port de Devon, que es troba en una zona marina protegida amb una riquesa mediambiental molt important. Darrerament, el plàstic està perjudicant greument tota aquesta àrea, raó per la qual l’aparell és important perquè recull la brossa abans que surti del port a mar obert.

Un aparell ecològic basat en el tauró balena

Els creadors del nou aparell han basat el seu disseny en el tauró balena, ja que aquest animal s’alimenta nedant amb la boca oberta per tal de capturar plàncton i peixos petits. D’aquesta manera, el WasteShark està vuit hores seguides navegant per les aigües del port atrapant tot tipus de plàstics que es trobi pel camí.