Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez anuncia una roda de premsa sobre la covid-19 per aquest migdia

La compareixença s'ha programat d'urgència aquest divendres al matí

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat per aquest divendres a les 13.00 hores una roda de premsa per informar sobre la situació actual a Espanya sobre el coronavirus. La compareixença no estava prevista i s'ha convocat d'urgència aquest divendres al matí. Segons expliquen diversos mitjans, Sánchez farà una declaració institucional sobre la situació sanitària a l'Estat espanyol i informarà dels acords presos en el Consell Interterritorial de Salut, que aquest dijous va arribar a un nou acord que descartava, de moment, el toc de queda.

L'anunci de la compareixença de Sánchez ha agafat per sorpresa, ja que el president del govern espanyol tenia buida la seva agenda pública per aquest divendres, 23 d'octubre. Ha estat aquest mateix matí quan s'ha convocat d'urgència els mitjans al Palau de la Moncloa perquè el president de l'executiu faci aquesta intervenció que s'augura de certa transcendència.

El sector immobiliari demana al Govern que es compensi als propietaris per la rebaixa dels lloguers comercials

En un altre ordre de coses, diverses entitats catalanes del sector immobiliari reclamen que es «compensi als propietaris» pel decret que redueix al 50% el lloguer dels negocis tancats per la pandèmia. A través d'un comunicat, associacions com la Cambra de la Propietat Urbana o l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, han criticat que hagin de ser «les empreses i els propietaris privats els que, de nou, assumeixin les conseqüències d'una situació de què també són afectats». A parer seu, la situació produeix un «desequilibri» perquè «els propietaris hauran de continuar assumint la totalitat de costos, impostos i préstecs hipotecaris que afecten directament als locals».

Segons el sector immobiliari, «el sector públic hauria d'establir els mecanismes adequats per compensar els propietaris per aquesta rebaixa del lloguer» i recordar que «una gran majoria d'aquest són petits propietaris o estalviadors». Les entitats destaquen que des de l'inici de la pandèmia sanitària en la «majoria de casos s'ha produït una mediació entre les parts i que de forma voluntària s'ha arribat a acords entre arrendataris i propietaris per una rebaixa o moratòria temporal de la renda de lloguer». Per tot plegat, el sector es posa a disposició de l'administració per «aportar idees i propostes que puguin equilibrar l'asimetria que provoca aquesta situació i disminuir el perjudici que genera a una part important de la població».