«El romesco colomí és especial perquè sorprèn. Tot i la seva senzillesa, té l’aroma i expressió que reflecteix els colors de la terra». Així defineix aquest plat típic de Santa Coloma de Queralt tot un expert en la matèria. Es tracta de Carles Roca, una de les persones que està al capdavant dels Amics del Romesco, entitat que organitza (amb el suport de l’Ajuntament) la 26a Romescada Popular que se celebrarà aquest dissabte 20 de juliol, en aquest municipi de la Conca de Barberà.
Queden pocs dies per omplir la plaça Major de comensals disposats a passar una vetllada única i multitudinària tot tastant la «joia gastronòmica» del poble, un plat que, per cert, té un himne i una sardana pròpia.
Per fer realitat aquesta fita ja s’han encarregat 200 quilos de bacallà. Si els càlculs no fallen, «la previsió és la de servir unes 1.000 racions», afirma en Carles. Veient com s’ha desenvolupat la festa en anys anteriors es calcula que un miler de comensals soparan plegats dissabte al vespre a la plaça.
Aquesta és una festa de gran importància al municipi per diversos motius: per una banda, és un dels esdeveniments més participatius que acull Santa Coloma al llarg de l’any, i per altra, és una celebració que busca reivindicar un plat autòcton i garantir-ne la continuïtat de generació en generació.
De fet, els Amics del Romesco, està format per una quarantena de persones de totes les edats, la qual cosa permet conservar la tradició també entre la gent jove.
Cadascun dels seus membres té una tasca concreta, la qual cosa que l’organització sigui clau en una jornada tan intensa com la de la Romescada Popular d’aquest dissabte.
«A la tarda ja comencem a coure el bacallà perquè així agafa el gust i l’aroma de tot el que li posem», explica en Carles Roca. Pot semblar una mica contradictori que el bacallà sigui l’ingredient principal del romesco colomí, en un municipi que no té mar, però en Carles ens ho aclareix: «antigament, el bacallà sec era un element que les famílies tenien tot l’any a casa», per tant, ja des de l’inici es feia així.
Un cop se serveix el plat, «el bacallà que era blanc, ha agafat els colors del blat i de l’ordi», tot adquirint la tonalitat de la terra a la qual feia referència unes línies més amunt.
A Santa Coloma de Queralt, aquesta festa ha crescut any rere any, però també la seva divulgació entre els veïns i s’ha fet una important tasca didàctica per tal d’apropar el plat a noves generacions. «Quan va començar la romescada, fa uns anys, la canalla no en menjava i ara no en deixen ni pels pares», afirma.
La feina en el municipi està més que feta. La quantitat de gent que ha aplegat la Romescada aquest quart de segle avala el seu èxit. «La nostra festa és a la plaça i no podem créixer més que aquest espai».
Tot i això, «ara falta fer que la festa sigui més reconeguda», diu. «Mereixem que aquest sigui un plat diferencial, que el puguem exportar arreu del país».
Sardanes, sopar i ball, tot a punt per a la Romescada Popular
Dissabte a les 17.30 hores ja es podrà començar a gaudir de la festa a la plaça amb l’aplec de sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Girona i la Cobla Mediterrània.
A les 19.00 hores començarà el concurs de mestres romescaires en les categories infantil i sènior on una quinzena de grups competiran per cuinar el millor romesco.
Aquest any s’ha volgut fer un homenatge a les àvies, perquè «gràcies a elles s’ha conservat la tradició d’aquest plat», diu en Carles. És per això que, enguany, el guardó principal tindrà el nom de Primer Premi Àvia romescaire.
Cap a les 21.00 hores es començaran a servir els plats als comensals que constaran d’una amanida, el romesco colomí i fruita. També se servirà el pastís colomí, una delícia que només s’elabora expressament per aquesta festa i que es va començar a fer fa uns 20 anys al municipi. En acabar el sopar, cap a les 23.00 hores, hi haurà ball per als assistents.
Objectiu del nou Ajuntament: posicionar la festa més enllà del municipi
Tal com assegura el regidor de Festes i Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, Josep Maria Farré, «aquesta és una de les festes que més gent aglutina». És per això que un dels projectes que té el nou govern municipal és precisament posicionar Santa Coloma al mapa a través d’esdeveniments com aquest.
La romescada aplega veïns del municipi però també gent de fora, per tant, «hem d’oferir-los tot el que tenim al poble a nivell turístic». Farré considera que un plat tan típic de Santa Coloma com és el romesco colomí «es podria incloure en altres rutes gastronòmiques ja existents» i d’aquesta manera posicionar el plat més enllà de les fronteres del municipi. «Hem d’aconseguir exportar la festa i el plat».
L’Ajuntament de Santa Coloma aporta la part econòmica de la romescada, les infraestructures necessàries i també la part més burocràtica, però els Amics del Romesco «fan una feina excepcional, els estem molt agraïts perquè no són una associació, són un grup d’amics», reconeix el regidor.