Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una muestra de la vacuna contra el coronavirus de la compañía Moderna

Rússia assegura que tindrà llesta la vacuna contra el coronavirus en pocs dies

Els primers a rebre-la seran els treballadors sanitaris

Una mostra de la vacuna contra la coronavirus de la companyia Moderna
La vacuna ja ha estat provada en soldats russos | Cedida
 

La recerca d'una vacuna efectiva contra la Covid-19 ha mobilitzat a centenars d'investigadors d'arreu del món en els últims mesos. Ara, a través de la cadena de televisió nord-americana 'CNN', les autoritats russes han assegurat que aprovaran la primera vacuna contra el coronavirus abans del 10 d'agost, en tot just dues setmanes. «S'aprovarà per a ús públic i els sanitaris que treballen en la contenció de la pandèmia seran els primers a rebre-la», manifesten.

Preocupació entre la comunitat científica

Els experts han mostrat la seva preocupació per la vacuna que està elaborant l'Institut Gamaleya de Moscou (Rússia). Segons manifesten, encara no s'han completat totes les fases per al seu desenvolupament segur, i és que encara es troben en la fase 2 dels assajos clínics en humans. «Els desenvolupadors plantegen completar aquesta fase abans del 3 d'agost i després dur a terme la tercera fase de proves en paral·lel amb la vacunació dels metges», denuncien. 

A més, afirmen que els responsables sanitaris de Rússia no han publicat totes les dades científiques que expliquin el desenvolupament que han dut a terme amb la vacuna. Per la seva banda, des de Moscou neguen que hi hagi cap risc pel que fa a la seguretat o eficàcia del remei, tot i la notable reducció dels terminis pel seu alliberament al mercat.

La vacuna ha estat provada en soldats russos

Segons els investigadors russos, la vacuna està basada en dos vectors d'adenovirus humans que s'han debilitat perquè no es repliquin al cos. A diferència de la majoria de vacunes, aquesta es basa en dos vectors i no en un, per la qual cosa els pacients hauran de rebre una segona injecció de reforç. 

Per explicar el seu ràpid desenvolupament, manifesten que és una versió modificada d'una altra vacuna ja existent. El Ministeri de Defensa de Rússia va afirmar que la vacuna ja s'havia provat en soldats russos, cosa que el director del projecte, Alexander Ginsburg, va confirmar a la 'CNN'. 

El director del fons que finança la investigació de vacunes a Rússia, Kirill Dmitriev, va voler comparar la situació amb el llançament del satèl·lit Sputnik: «Els nord-americans es van sorprendre quan van escoltar els xiulets del Sputnik. És el mateix que amb la vacuna. Rússia haurà arribat primer».