Muntatge Pedro Sánchez i Putin

Rússia envia un greu avís a Espanya si ho continua fent

Rússia critica el massiu enviament d'armes a Ucraïna

Rússia ha volgut enviar una seriosa advertència a Espanya i a tots els països d'occident que s'han aliat amb Ucraïna. Des de Moscou asseguren que no els tremolarà el pols a l'hora de prendre decisions dràstiques. De moment, el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha assenyalat que ampliaran la línia del front si mantenen les ajudes militars.

Tenen clar que «com més gran sigui la gamma d'armament que subministren, més allunyarem del nostre territori la zona de defensa». El govern de Putin incideix que Occident «no té objeccions» a emprar mitjans «inapropiats» per pressionar-los.

El responsable d'Exteriors de Rússia va voler fer referència al veto de diversos estats del centre d´Europa. Aquests països van fer tot el possible per entorpir el vol que el portava cap a Sèrbia.

En els últims dies, diversos dels països aliats han confirmat el lliurament de nou armament a Ucraïna. Els Estats Units els facilitaran un sistema de llançamíssils múltiples Himars. Per la seva banda, el Regne Unit farà el mateix amb els llançacoets M270.

Els dos països asseguren que tenen el compromís de Kíiv que no es farà servir aquest material per atacar Rússia. Bàsicament la seva funció serà de defensa. En qualsevol cas, poden presumir de comptar amb elements de defensa d'última generació.

explosió a Crimea
Rússia té armament d'última generació | EUROPA PRESS

Ucraïna rep una important ajuda

En el cas del llançacoets M270 compta amb un abast de 80 quilòmetres. Expliquen que servirà per «augmentar significativament les capacitats de les tropes d'Ucraïna», apunten des del Regne Unit. El seu secretari de Defensa, Ben Wallace, creu que cal adaptar-se a les noves situacions que sorgeixen.

«A mesura que canvien les tàctiques de Rússia, també ha de canviar el nostre suport a Ucraïna». Segons la seva opinió, amb aquests nous mitjans es «permetrà als nostres amics protegir-se millor contra l'ús brutal de l'artilleria de llarg abast». És l'estratègia que han fet servir les tropes de Putin de manera «indiscriminada per arrasar ciutats».

En qualsevol cas, és possible que les forces de Kíiv es trobin amb un seriós problema amb aquests llançacoets. Estan dotats d'una sofisticació important i tenen un gran abast, però necessiten una formació per poder donar-los l'ús més correcte.

De moment, les tropes de Zelenski no tenen aquests coneixements per treure-li tot el potencial. Per tant, és possible que no els facin servir.

Vlodomir Zelenski.
Zelenski té el suport dels països d'occident   | EP

Acord entre Rússia i Ucraïna

Les últimes hores Rússia i Ucraïna van arribar a un acord per desbloquejar les exportacions des del port d'Odessa. Per això va resultar essencial la intermediació de Turquia. A partir d'ara permetran la sortida d'embarcacions carregades amb blat i gra des d'aquesta ciutat portuària situada al sud.

Les tropes d'Ankara s'ocuparan de la retirada de mines i artefactes explosius. Però també s'encarregaran de fer tasques d'escorta fins a una zona neutral. Aquest acord es redueix únicament a aquesta localitat.

Aquest avenç ha de ser ratificat a la reunió que mantindran els ministres d'Exteriors dels dos països. Fins ara, les exportacions d'Ucraïna només podien arribar a la Unió Europea per terra, però ara se'ls obre una altra via nova.

Està considerat l'acord més destacat des que s'iniciés la invasió de Rússia. Les tropes de Putin havien decidit bloquejar els ports que havien pres. Això havia desencadenat un augment del desproveïment tant per a Ucraïna com per a la resta de territoris.

A Espanya, com a la resta de països, es va traduir en un repunt dels preus en determinats productes. Va ser el cas de l'oli de gira-sol o dels cereals.