Rússia ha comptabilitzat milers de baixes des del començament de la invasió a Ucraïna. Tot i això, en les últimes hores han sumat a aquesta llista un grup d'uns 300 soldats. Sí, ja que, segons sembla, aquests militars es van atrinxerar a l'anomenat Bosc vermell, una de les àrees més contaminades de la planta nuclear de Txernòbil.
Assenyalen que set autobusos plens de membres de l'exèrcit rus van ser evacuats al Centre de Medicina Radiològica de Gomel. Tots presentaven altes dosis de radioactivitat, segons va informar l'agència local 'Unian'. Però no es tractaria d'un cas aïllat, ja que durant les darreres setmanes també van rebre més soldats amb aquests símptomes.
L'actuació dels militars de Rússia és una mica sorprenent. I és que per escapar dels possibles atacs de les forces enemigues es van amagar en una zona contaminada. Un cop allà, van remoure la terra on es concentra la radioactivitat per cavar trinxeres, segons 'Reuters'.
Així doncs, van intentar refugiar-se en una de les zones més contaminades del país. El Bosc Vermell és el nom amb què es coneix la zona arbrada a uns deu quilòmetres de la central de Txernòbil. Els pins van anar adquirint un to vermellós a conseqüència de l'elevada dosi de radiació que es va originar arran de l'accident el 1986.
Després del desastre, van decidir talar tots els arbres i enterrar-los a un cementiri d'escòria. Tot i aquesta actuació, aquest espai continua sent un dels més perillosos del món a causa de la seva alta contaminació. Sembla, doncs, que als militars russos no se'ls va acudir un lloc millor per refugiar-se.
Fonts de la central nuclear expliquen que les forces de Rússia no van fer servir cap mena de protecció per endinsar-se en aquestes zones radioactives. Abans de la guerra, era habitual que molts curiosos s'acostessin fins allà per visitar les instal·lacions de Txernòbil.
I és que a les seves instal·lacions va tenir lloc la més gran fuita nuclear de la història. Per això, els turistes interessats a conèixer aquest lloc havien de portar penjat del coll un dosímetre per controlar la dosi de radiació a cada lloc.
Des de fa dies, les forces d'Ucraïna havien mostrat la seva estranyesa pel comportament de les tropes de Putin. Utilitzaven com a refugi les proximitats d'aquesta planta, conscients que els seus contrincants no hi arribarien.
El cas és que els ucraïnesos sabien de la perillositat de romandre durant llargs períodes de temps en aquestes àrees, i per això mai van intentar acostar-se a la zona. De fet havien posicionat molt poques tropes als boscos més propers a la central, i a més ho feien amb una elevada rotació.
Rússia no mesura les conseqüències de les seves accions
Dos dies després de començar la invasió, Rússia ja havia arribat a la central de Txernòbil. Ho consideraven un punt estratègic dins dels seus plans, però possiblement no n'havien mesurat les conseqüències.
La presència dels soldats russos en aquest espai també va ser denunciat pels Estats Units durant les darreres hores. Per mitjà de satèl·lits van detectar la seva presència i van desmentir així l'anunci de Putin de retirar-se de Kíev. Assenyalen que no estaven abandonant, sinó que s'estan reposicionant.
En qualsevol cas, el mal patit per aquests militars és molt alt. Enginyers de la central expliquen que la respiració de l'aire contaminat després de remoure la terra és un «suïcidi» per a les persones. Sobretot perquè fa «inhalar radiació als pulmons».
Els militars de Rússia afectats presentaven vòmits, mal de cap i diarrea. El director de la planta assegura que «ningú va» al Bosc Vermell, «per l'amor de Déu». Per tant, defineix com a imprudència el comportament de l'exèrcit rus.