Imatge d'un tanc ucraïnès just abans d'iniciar-se el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia

Rússia ataca Ucraïna: Comença la guerra amb els primers bombardejos

Els primers bombardejos de Rússia a Ucraïna s'han produït en diversos punts de l'est del país com Sloviansk, Kramatorsk i Jarkov | Ucraïna ja ha confirmat vuit morts

Putin passa a l'atac i obre un sisme a Europa. Rússia ha iniciat l'atac militar contra Ucraïna aquesta matinada, després d'un discurs televisat del seu president, Vladímir Putin, on ha anunciat una «operació militar especial» per «desmilitaritzar» i «desnazificar» el país veí.

Putin ha dit que l'objectiu de la incursió militar és «protegir» la població del Donbass, que ha assegurat que viu exposada a la «humiliació i el genocidi pel règim de Kíev». 

Imatge de militars de Rússia a la frontera amb Ucraïna
Vladímir Putin diu que vol «desmilitaritzar» i «desnazificar» Ucraïna | EP

El president rus ha exigit als militars ucraïnesos que abandonin les armes i la zona del Donbass i ha responsabilitat Ucraïna de qualsevol «bany de sang». Putin també ha avisat Occident que «qualsevol» que intenti frenar-lo o «amenaçar» es trobarà amb una resposta de Rússia «sense precedents en la història». «Estem preparats», ha dit.

Putin avisa: qualsevol que intenti frenar-lo rebrà la resposta de Rússia

Putin ha criticat «l'expansió de l'OTAN cap a l'est», que considera que ha arribat a un punt «perillós» i que Moscou ja no pot tolerar. 

«No podem seguir simplement observant el que passa. Seria irresponsable per part nostra», ha afirmat el líder rus. Per Putin, tot plegat «no és una exageració» sinó «un tema de vida o mort» i del «futur» de Rússia. Segons ell, Ucraïna i els aliats de l'OTAN «han creuat» una «línia vermella».

L'objectiu de la seva operació militar, ha dit, és «protegir Rússia dels que han pres Ucraïna com a ostatge» i portar «davant de la justícia» els que han comès, segons diu, «crims sanguinaris contra civils, inclosos ciutadans russos» a la zona del Donbass. 

Tot i afirmar que Rússia «respectarà» la sobirania dels països formats després de la dissolució de l'URSS, Putin ha afegit que «Rússia no pot sentir-se segura, desenvolupar-se ni existir amb l'amenaça constant que prové del territori de la Ucraïna moderna».

Brussel·les, a l'espera: «Les hores més dures d'Europa»

Brussel·les avisa que la Unió Europea posarà sancions «massives» a Rússia per «debilitar» la seva economia per l’atac a Ucraïna. «Són les hores més dures per a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial», ha dit l’Alt Representant de la UE Josep Borrell aquest dijous en una compareixença amb la presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen. 

La cap de l’executiu comunitari ha avisat el president rus, Vladímir Putin, que la UE «el farà responsable» i no li permetrà que s’imposi «per la força» trencant la pau a Europa. 

«Putin ha portat de nou la guerra a Europa», ha dit Von der Leyen, acusant Rússia d’atacar «l’ordre de pau internacional».